Borůvky – to nejlepší pro oči i pro mlsné jazýčky


Traduje se, že za druhé světové války angličtí letci zjistili, že vidí lépe za šera poté, co dostávali pravidelně k jídlu borůvkový džem. Výzkumy později potvrdili, že borůvky skutečně mají na naše oči blahodárné účinky – a nejen na ně. Modré kuličky jsou totiž nabité vitaminy a minerálními látkami, a proto se dnes řadí mezi tzv. superpotraviny. Taky si z nich můžete připravit “supermňamky”!

Borůvky – to nejlepší pro oči i pro mlsné jazýčky

Brusnice borůvka (lat. Vaccinium myrtillus L) potřebuje ke zdárnému růstu kyselou a vlhkou půdu. Hlavně v lesích vytváří husté zelené koberce, v nichž se od poloviny července objevují plody – typické modré kuličky.
Existuje mnoho druhů borůvek a s některými z nich se můžete setkat dokonce až v oblastech kolem polárního kruhu. Sbírají je lidé v Norsku, Laponsku i na Islandu nebo v Grónsku. Naopak na jihu Evropy, třeba v Řecku, Itálii nebo Španělsku moc borůvek nenajdete. Velké teplo jim totiž vůbec nesvědčí.

Obtížné je i domácí pěstování, což potvrdí asi každý, kdo si někdy vykopl v lese keříček borůvčí a chtěl si ho vypěstovat na zahradě…
Mnohem odolnější jsou vyšlechtěné zahradní velkoplodé tzv. kanadské borůvky. Ty ovšem oproti planým borůvkám obsahují mnohem méně vitaminu C i dalších zdraví prospěšných látek.
Proto, pokud máte možnost, využijte, když „modré jahody“ (jak se borůvkám říká třeba na Plzeňsku) rostou a nasbírejte si jich co nejvíce do pusy i do zásoby.

Borůvky zabírají proti šerosleposti, infarktu i průjmu

Plody borůvky obsahují především vitamín C, B2, B5, B6, provitamín A – karoten, a také množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, mangan, měď, chrom nebo zinek. Asi nejvýznamnější je jejich pozitivní vliv na posílení zraku. Borůvky přispívají k lepšímu prokrvení sítnice, pomáhají při šerosleposti, zlepšují noční vidění a celkově zostřují zrak.

O borůvkách je také známo, že umí snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zlepšovat pevnost a pružnost cév. Právě proto mohou borůvky pomoci při ateroskleróze nebo křečových žilách a představují i dobrý způsob prevence proti infarktu nebo mozkové mrtvici.

Díky vysokému množství antioxidantů jsou modré kuličky také ideálním pomocníkem v boji proti stárnutí, rakovině, cukrovce a dalším civilizačním nemocem.

Sušené plody jsou zase osvědčeným přírodním lékem, který rychle zabírá na akutní i chronický průjem, a borůvkový čaj (připravený ze sušených plodů) pomáhá při zánětech střev.

Při akutním průjmu se doporučuje sníst každou hodinu polévkovou lžíci sušených borůvek, dokud potíže neustoupí. 
Při chronickém průjmu, nebo zánětu střev, si ze sušených plodů připravte odvar – polévkovou lžíci sušených borůvek zalijte 250 ml vody a vařte asi 20 minut. Po vychladnutí sceďte a pijte 3x denně.

Borůvky mražené i sušené

Borůvek se nejspíš nikdy nepřejíte, proto si je dopřávejte nejen v sezoně, ale po celý rok. A jak je nejlépe uchovat?

Pokud se vám nechce vyrábět kompoty a zavařeniny, bude nejjednodušší borůvky zmrazit anebo nasušit.
Mrazením se prý borůvky dokonce stávají ještě zdravějšími. Jak je to možné? Borůvky obsahují antokyany, což jsou tělu prospěšné antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky a pozitivně působí na mozkové funkce.
Při procesu zmrazování dojde k narušení buněčné struktury plodů, a díky tomu se pak antokyany vstřebávají mnohem lépe do našeho těla.

Osvědčený způsob při zmrazování borůvek

Bobulky vysypte na větší plochou misku nebo tác a vložte do předmrazovací přihrádky v lednici. Asi po dvou hodinách je pak můžete sesypat do připravených krabiček nebo sáčků a uložit do mrazáku.
Pokud byste borůvky mrazili už sesypané do sáčků, navzájem by se slepily a těžko byste z nich pak odebírali jednotlivé porce.

Osvědčený způsob při sušení borůvek

Moderním a čím dál více využívaným způsobem, jak uchovávat borůvky a další ovoce, je jejich sušení v sušičce potravin.
Opět je třeba vybrat jen zralé nepoškozené plody a před sušením je přebrat – zbavit nečistot a lístečků – a opatrně propláchnout vodou.
Takto připravené je necháme oschnout na tácech nebo na plechu a pak přendáme na síta sušičky, kterou zapneme na 55 ˚C.
Za 10 až 15 hodin by měly být borůvky usušené (záleží na velikosti a obsahu vody v bobulích).

Sušené borůvky uchováváme nejlépe ve vakuovém sáčku nebo nádobě v chladné spíži, příp. je můžeme dát i do mrazničky. Takto vydrží i několik let.

Správně usušené ovoce je vláčné a pružné - pokud jeden kousek rozpůlíte a zmáčknete, nesmí se na řezu objevit voda.

Co nás zaujalo

  • Borůvky jsou jedním z druhů ovoce, u něhož ani při dlouhodobém používání nehrozí žádné alergické reakce.
  • Superpotraviny jsou vysoce kvalitní potraviny, které obsahují důležité látky pro naše zdraví. Kromě borůvek se takto označují třeba chia semínka, červená řepa, řasy, quinoa, kustovnice čínská, med apod.
  • Borůvky blahodárně působí na nervovou soustavu, a jak se zdá, nejen na tu naši – lesní zvěř prý vyhledává borůvčí při silném stresu, hlavně v období říje.
Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Tvarohové knedlíčky s borůvkovým žahourem

Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!

Recept - suroviny a postup

Borůvkové smoothie

Borůvkové smoothie

Skvělý životabudič – doporučujeme vypít hned po ránu nalačno.

Recept - suroviny a postup

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*