Droždí a kvasnice – superpotraviny za pár korun


Droždí ve vašem nákupním košíku končí jen o vánocích, když pečete vánočku? To je velká škoda. S obyčejným droždím i jeho neaktivní variantou – lahůdkovým droždím – se dá v kuchyni kouzlit. Droždí je balzámem na nervy díky obsaženým vitamínům B. Kvasnice jsou přímo superpotravinou. A koupíte je doslova za pár korun.

drozdi

Droždí, se kterým zaděláváte těsto, určitě dobře znáte. Jsou to vlastně  mikroorganismy, kvasinky. Tyto kvasinky cukr přeměňují na oxid uhličitý, jehož bublinky těsto krásně zkypří a nadýchají, a alkohol, který se odpaří při pečení.

Kromě pečení si z něj můžete připravit pomazánku nebo pečující masku na obličej. Maska nemůže být jednodušší – smícháte droždí s vodou, nanesete na obličej a omyjete, až zaschne.

Pomazánka pro lepší náladu

Tato pomazánka je přímo nabitá vitamíny skupiny B. Dejte si ji vždy, když potřebujete získat zpět psychickou rovnováhu!
Pro dvě osoby: 2 kostky droždí, 2 vejce, máslo, cibule nebo česnek, pepř, sůl. Pro dochucení můžeme použít nakrájenou šunku, pažitku, řeřichu nebo hořčici.

Osmahneme cibulku nebo česnek, promícháme s droždím, kořením a jakmile začne droždí vonět, přidejte vejce a míchejte. Jakmile je pomazánka pevná, můžete podávat – ještě zatepla nebo až vychladne.

Lahůdkové droždí – veganský parmezán

Padesát procent bílkovin a jeden z nejlepších zdrojů vitamínů skupiny B. Téměř bez tuku a navíc s úžasnou chutí. Přesto jej zná málokdo. Nenápadný balíček sušeného neaktivního droždí najdete v prodejnách velkých řetězců, zejména anglických, nebo v prodejnách zdravé výživy. Někdy se můžete setkat i s anglickým názvem „nutritional yeast“. Neváhejte a jeden určitě vyzkoušejte! Vsadíme se, že se stane nepostradatelnou součástí vaší spíže.

Lahůdkové droždí má výraznou sýrovou chuť, přestože neobsahuje ani stopu mléka. Používá se například k výrobě veganského sýra. Namočené vlašské ořechy, slunečnicová semínka nebo kešu oříšky namočíme a rozmixujeme s lahůdkovým droždím. Osolíme, opepříme a máme náhražku sýra. V kombinaci s černou solí zase připomíná chuť vajíček.
Samotným lahůdkovým droždím můžete posypat těstoviny, přidat je jako zahušťovadlo do omáček, přidat do pomazánek nebo posypat salát…

Pokud chcete extra rychlé a zdravé jídlo, stačí uvařit rýži a mezitím podusit špenát s vařenou cizrnou. Posypte vše vrchovatě droždím, osolte, opepřete a máte naprosto luxusní jídlo – s minimem práce!

 

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*