Bulgur – příloha na x způsobů


Bulgur je u nás k dostání již řadu let, přesto zatím není běžně připravován v našich kuchyních a spousta z nás nemá vůbec představu o tom, co bulgur vlastně je. Název zní sice exoticky, ale surovina pro jeho výrobu je jednou ze základních složek naší potravy…  

Bulgur příloha na x způsobů

Co je bulgur a jaké jsou jeho výživové benefity?

Bulgur je předvařená, usušená a rozlámaná pšenice, případně ječmen. K jeho výrobě se používá celé zrno, obsahuje tedy všechny vrstvy zrna (i klíček) – je tedy celozrnný a právě proto i velmi cenný.
Jelikož se jedná o pšenici, není bulgur vhodný pro celiaky – na trhu je ale dostupný i bulgur pohankový, který do bezlepkové diety zařadit lze.

Bulgur je zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, hořčíku, fosforu aj. Díky částečnému zpracování je lehce stravitelný, získá oříškovou chuť a zároveň je velmi nenáročný na přípravu.

Původ a příprava bulguru

Bulgur je tradiční pokrm Blízkého východu, kde je součástí pilafů, kibbehy nebo salátů. V kuchyni ho můžeme použít podobně jako rýži nebo kuskus.
Vyzkoušet ho můžete i jako zavářku do polévek, do nádivek, jako kaši nebo jako přílohu. Výborně se hodí i pro kombinování s luštěninami nebo jinými obilovinami.

Tipy na přípravu bulguru:

  1. vařit cca 15 minut;
  2. vařit 5 minut a nechat dojít pod pokličkou;
  3. zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat pod pokličkou odstát 25 – 30 min.;
  4. zalít bulgur studenou vodou a nechat ho cca hodinu odstát.

Potřebné množství vody je v poměru 1:2,5 – 3. Přebytečnou vodu případně slijeme. Pro lepší chuť můžeme bulgur lehce osolit, případně přidáme oblíbené koření.

Tabouleh

Tabouleh

Typický pokrm s bulgurem je salát Tabouleh, pocházející z Libanonu. Výtečně se hodí jako příloha ke grilování, k rybě nebo jako lehká...

Recept - suroviny a postup

Autorem článku je tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*