Škola hrou – Jak zapojit děti do vaření

Jak všichni dobře víme, děti jsou od přírody velmi zvídavé. Většina z nich proto ráda svým maminkám asistuje – a to nejen u vaření. Díky takovéto pomoci se nejen zabaví, ale také si osvojují dovednosti důležité pro svůj další život. Když je nenápadně povedete, budou mít kuchyň spojenou s příjemně stráveným časem a zábavou. Děti, pečení, těsto, příprava Jak všichni dobře víme, děti jsou od přírody velmi zvídavé. Většina z nich proto ráda svým maminkám asistuje – a to nejen u vaření. Díky takovéto pomoci se nejen zabaví, ale také si osvojují dovednosti důležité pro svůj další život. Když je nenápadně povedete, budou mít kuchyň spojenou s příjemně stráveným časem a zábavou. Pro začátek je nejlepší pustit se s dětmi  do zdobení. A není vůbec důležité, zda se jedná o chleba nebo vánoční cukroví. Protože jsou Vánoce daleko, koukneme se na zdobení chleba. Nemusíme kupovat žádné speciální suroviny, stačí nám šunka, sýr a různobarevná zelenina. Samozřejmě je potřeba fantazie, ale tu naštěstí obstarají děti.  Připravíme jim formičky na cukroví, kterými se dají jednotlivé ingredience vykrajovat, menším dětem, které ještě nemají tolik síly, s tím pomůžeme.

Dobré je také například připravit si komplikovanější zeleninu dopředu. Třeba ředkvičky na kolečka, z papriky pusu a podobně. 

A už můžete zdobit. S těmi staršími dětmi si můžeme předem připravit i jednoduché pomazánky, které poslouží jako pozadí na umělecký výkon. Ideální je použít jako základ lučinu, a pak se již kreativitě meze nekladou. Můžeme udělat i více verzí –  do jedné přidáme sladkou papriku, do druhé špetku šafránu a jako třetí si uděláme třeba pomazánku avokádovou.

Auto pro děti

Auto pro děti

Jíme i očima, a pro děti to platí dvojnásob. Tohle auto se stane ve vaší rodině oblíbenou svačinou.

Recept - suroviny a postup

Žlutá ponorka

Vajíčko uvaříme natvrdo a obarvíme ideálně na žluto (buď potravinářským barvivem, nebo stačí ponořit do vody s kari nebo šafránem). Stejně jako u auta si uděláme místo na vajíčko, v tomto případě nejlépe naležato, na něj přijde poklop v podobě půlky cherry rajčátka. Na příď ponorky umístíme větší okno, například z okurky, jako boční okénka použijeme sýr s vršky ředkviček (nebo papriku), nakonec už stačí ze dvou či tří proužků papriky udělat vrtuli, kterou připojíme ke zbytku lodi párátkem a máme hotovo. Nakonec jsme si připravili něco komplikovanějšího. Tento recept je proto určen pro starší děti. Připravíme si palačinky, ale ne ty klasické z bílé mouky, tentokrát použijeme zdravější mouku – pohankovou. Děti, pečení, příprava, kuchař

Sladké pohankové palačinky

Sladké pohankové palačinky

Dejte šanci pohance. Její výrazná chuť bude tvořit skvělý kontrast ke sladké marmeládě. A navíc je plná rutinu, což ocení vaše cévy.

Recept - suroviny a postup

Nejjednodušší recept na žmolenku

Smícháme 2 lžíce másla se 4 lžícemi cukru a 5 lžic hrubé mouky, vše pořádně promneme a směsí posypeme koláč. Toto množství vystačí na menší formu, pokud budeme chtít větší, tak množství surovin znásobíme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*