Pokud se vám omrzel váš obvyklý salát s dresinkem z olivového oleje a kapkou balsamikového octa, nemusíte hned vymýšlet nový salát! Zkuste nový dresink. Máme pro vás na výběr tři zálivky, které zřejmě znáte, a tři neobvyklé.
Zálivky pro každý den
Tradiční zálivky na saláty mají většinou jako základ olivový nebo jiný olej, který se smíchá s citrónovou šťávou, octem nebo vodou. Ze směsi oleje a vody vznikne emulze, jemná hladká tekutina. Do té pak můžete přidat koření, bylinky, česnek nebo cibuli. Přitom mezi zcela nejjednodušší patří vinaigrette.
Octová zálivka Vinaigrette
Tradiční francouzská zálivka doprovodí zelené saláty, ale použít ji můžete i na bagetu nebo sendvič místo másla.
Recept - suroviny a postup
Jak jednoduše vytvořit emulzi? Tekuté suroviny nalejte do zavařovačky, pečlivě zavřete a protřepejte.
Domácí majonéza
K přípravě domácí majonézy budete potřebovat jen pár dostupných surovin a ruční mixér. Použijte co nejkvalitnější vajíčka. Suroviny...
Recept - suroviny a postupJogurtová zálivka
Tato zálivka je osvěžující, lehká a zdravá díky obsahu prospěšných bakterií.
Recept - suroviny a postup
Zálivky 3x jinak
Zálivky můžeme ozvlášnit třeba sýrem, ančovičkami, olivami nebo třeba medem. Vyzkoušejte třeba medovou zálivku na ovocný salát nebo pravý dresink pro Caesar salát, na který využijete ančovičky nebo kapary. Právě salátové zálivky jsou možností, jak experimentovat s méně známými surovinami nebo zkoušet nezvyklé kombinace.
Sýrový dresink
Sýrový dresink můžete použít také jako dip na namáčení zeleniny, na rajčatový salát nebo k ledovému salátu se slaninou.
Recept - suroviny a postupDresink pro salát Caesar
Jestli pak víte, po kom je pojmenován slavý salát Caesar? Byl to italský kuchař působící v Mexiku a USA Cesare Cardini, kdo první smíchal...
Recept - suroviny a postupOvocný salát s lehkou zálivkou
Lahodný a lehký salát z ovoce s jogurtovo-medovou zálivkou s citrusovým nádechem, který potěší nejen v létě.
Recept - suroviny a postup
Citrónová zálivka
Citronová zálivka je ideální ke sladkým i slaným jídlům. Zkuste ji třeba k rybě či salátu.
Recept - suroviny a postup