Ovarová polévka

Černá ovarovica

Silná mastná polévka, která neodmyslitelně patřila k masopustním svátkům.
Smetonohý kuba

Sametonohý kuba

Tradiční houbový Kuba se jí na Štředrý den už od dob pohanů. Tohle jednoduché jídlo zasytí a navíc dle tradice splní i tu podmínku, že se do večera Štředrého dne nesmí jíst maso, abychom viděli zlaté prasátko. Zkuste si ho připravit i vy.
Guláš na pivě

Guláš na pivě

Pomalu tažený, s čerstvou majoránkou a s chutí, která se ničemu nevyrovná. Poctivý guláš s nádivkovým knedlíkem bude zlatým hřebem každého slavnostního oběda.
Rilletes – masová pomazánka s vůní Francie

Rilletes – masová pomazánka s vůní Francie

Specialita, na kterou Francouzi nedají dopustit – to jsou neodolatelné rilletes (čtěte "rijet"). Tato masová pochoutka pochází z 15. století z oblasti Touraine nacházející se ve střední Francii. Název vznikl jako zdrobnělina výrazu "rille" označujícího podlouhlý špalíček sádla.
Falešná dršťková: polévka z lesních hub

Falešná dršťková: polévka z lesních hub

Seznamte se s kotrčem. Tato výrazná houba roste na kořenech borovic a vypadá trochu jako mozek. Pokud na ni natrefíte, popadněte ji a šup s ní do polévky! Uvaříte ji za pár minut a kotrč je úžasně křupavý.
Krkonošské kyselo: tradiční životabudič

Krkonošské kyselo: tradiční životabudič

Kvásek, houby, cibule, brambory a vajíčka. Ano, výsledkem bude hutná a tradiční polévka. Kyselu se sice říká jídlo chudých, ale jeho chuť je miliónová. Je lehce navinulé, voní po houbách a není lepší polévka na povzbuzení po náročné noci nebo třeba dlouhém putování podzimními lesy.
Kočičí marš

Kočičí marš

Tradiční specialita bez masa, jinak také ,,herteple s fazulú"-
Zelná omáčka s klobáskou

Zelná omáčka s klobáskou

Hlávka zelí obsahuje vitaminy C, E, B, kyselinu listovou a pantothenovou a také cenné minerální látky – sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek… Pokud se zelí nechá zkvasit (zvláštní způsob konzervace pomocí mléčného kvašení), jeho léčivý potenciál se ještě znásobí. Funguje pak jako přírodní probiotikum. Klobásky a sádlo svou bohatou chutí skvěle doprovodí lehké, křupavé a dietní zelí. Zkrátka – dokonalá kombinace zdraví a chuti!
Mrkvance z Vysočiny

Mrkvance z Vysočiny

Jsou alternativou klasických koblih, kterou můžete připravit třeba jako chuťově zajímavý nedělní dezert.
Kedlubnové zelí

Kedlubnové zelí

Kedluben je také velmi vhodnou potravinou při redukční dietě (100 gramů obsahuje pouze 50 kalorií).