Tenké palačinky s domácí jahodovou zavařeninou

Tenké palačinky s domácí jahodovou zavařeninou

Tajemství palačinek je ve správně rozšlehaných ingrediencích a trpělivém smažení. Pokud chcete jídlo, které vás vrátí do dětských let, tak palačinky s jahodovou zavařeninou jsou tou pravou volbou.
Kokosové bábovičky bez mouky

Kokosové bábovičky bez mouky

Tuto dobrotu si vaše děti zamilují a navíc si ji pod vaším dohledem mohou snadno upéct! Z tohoto množství upečte čtyři muffinky.
Energetické tyčinky

Energetické tyčinky

Oproti běžně kupovaným tyčinkám jsou tyto extrémně zdravé, neobsahují totiž cukr ani jakékoliv přidané látky. Zkuste do nich přidat třeba vanilkovou nebo jinou tresť, abyste jim dodali zajímavou chuť.
Borůvková zmrzlina

Borůvková zmrzlina

Je jednoduchá, rychlá a když navíc nahradíte běžné mléko sójovým nebo kokosovým, budete mít super zdravou pochoutku.
Posvícenská křenová omáčka

Posvícenská křenová omáčka

K hovězímu masu se hodí jako málokterá jiná omáčka. Nejlepší je z čerstvého křenu, ale chutná i z nakládaného. Čerstvý křen nenechte přejít varem, jinak ztratí svoji typickou štiplavou chuť.
Čočková polévka

Čočková polévka

Lahodnou čočkovou polévku můžete připravit i jako přílohu – stačí použít méně vody. Jako samostatné jídlo ji doplňte rýží nebo salátem. Je výbornou přílohou také k masu. Použít můžete běžnou čočku, k dostání je ale i červená čočka, která je pro indickou kuchyni typická. Červenou čočku stačí propláchnout a nechat namočit na deset nebo dvacet minut, hnědou čočku nechte namočenou klidně přes noc. Solte až hotovou polévku!
Staročeský jahelník

Staročeský jahelník

Sladký nákyp z jáhel a ovoce chutná i vychlazený. Místo švestek použijte jakékoliv ovoce, výborná jsou třeba jablka se skořicí.
Kapr na černo

Kapr na černo

Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
Černý kuba

Černý kuba

Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila houba štroček, ale dnes jej nahraďte dostupnějšími sušenými hříbky.
Domácí vaječný koňak

Domácí vaječný koňak

Domácí „vaječňák“ se stane stálicí i ve vaší domácnosti! Tento základní recept si můžete upravit podle své chuti. Stačí přidat koření, jiný druh alkoholu nebo nahradit mléko smetanou.
Muzika

Muzika

Tradiční vánoční zákusek se podával spolu s vánočkou na závěr štědrovečerního menu. Tato kaše s křížalami a sušenými švestkami se nazývá i odvárka nebo tomáškový kompot.