Cácorka z jižních Čech

Cácorka je tradiční staročeská polévka, jejíž původ bychom našli v jižních Čechách. I když byla staročeská jídla velmi prostá, protože maso bylo drahé a hůře dostupné, jedná se o velmi vydatnou polévku plnou vitamínu C. Připravuje se totiž z kysaného zelí a ze smetany. Jako příloha se k ní podávají šťouchané brambory. Jak na to?
Cácorka je tradiční staročeská polévka, jejíž původ bychom našli v jižních Čechách. I když byla staročeská jídla velmi prostá, protože maso bylo drahé a hůře dostupné, jedná se o velmi vydatnou polévku plnou vitamínu C. Připravuje se totiž z kysaného zelí a ze smetany. Jako příloha se k ní podávají šťouchané brambory. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
90 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kysané zelí 500gramů
    zakysaná smetana 250gramů
    brambor 200gramů
    hladká mouka 2lžíce
    máslo 2lžíce
    voda 1 - 1,5litru horká
    cibule 1kus
    sádlo 1lžíce
    kmín 1lžíce
    sůl 1špetka
    pepř 1špetka
Pokyny
  1. Do velkého hrnce nalijeme horkou vodu a do ní vložíme kysané zelí.
  2. Kysané zelí vaříme několik minut do změknutí.
  3. V misce smícháme zakysanou smetanu s hladkou moukou a směs nalijeme k měkkému zelí.
  4. Tak polévku zahustíme.
  5. Na sádle orestujeme najemno nasekanou cibuli a přidáme do polévky.
  6. Dochutíme solí, pepřem a kmínem.
  7. Mezitím, co se polévka vaří si oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kousky a uvaříme do měkka.
  8. Jakmile jsou brambory uvařené, vodu slijeme, přidáme máslo, osolíme a vše rozšťoucháme.
  9. Do talíře naservírujeme brambory a přidáme k nim polévku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*