Když je venku chladno a zima zalézá za nehty, nic nezahřeje tak jako poctivá horká polévka. Jak říkávaly už naše babičky, polévka je grunt. Pokud chcete obměnit repertoár klasických polévek, zkuste tuto krémovou kukuřičnou. Chuť kukuřice je mírně nasládlá, ale skvěle se doplňuje s mírně pikantními potravinami. Tentokrát jsme přidali chilli papričky, které právě v těchto chladných dnech rozproudí krev.
Produkty z řady – koření
S příchodem sychravých podzimních dnů se u některých z nás začínají projevovat různé virózy a nachlazení. Pokud při jejich léčbě dáváte přednost přírodním prostředkům, pak si „zlaté mléko“ určitě oblíbíte. Obsahuje mnoho přírodních látek, které podporují lidský organismus a mají na něj pozitivní vliv.
Z českých luhů a hájů pochází tento čaj, který si sami usušíte. I nenápadné ovoce, které roste v lese nebo na mezi, dodá zdraví, vitamíny, minerály a energii. Pokud chcete využít síly ovoce na 100 %, namočte jej přes noc do vlažné vody a pak jen šetrně ohřejte.
Vitamín beta-glukan získáváme zejména z hlívy ústřičné – tu seženeme čerstvou v obchodě, můžeme si tak připravit chutné a zdravé pokrmy, např. výtečnou polévku!
Pokud hledáte odlehčenou a bezmasou verzi klasických karbanátků, zkuste tyto houbové. Jejich chuť vás určitě nadchne. Můžete je podávat s bramborem, bramborovou kaší nebo opečenou bagetkou.
Minestrone je tradiční italská zeleninová polévka, kterou můžete lehce obměňovat podle toho, co máte právě doma. Ideální je použít při vaření sezónní zeleninu – proto bude minestrone chutnat pokaždé jinak.
Tento dip má velmi univerzální použití. Můžete ho dát jen tak do misky k dobrotám připraveným na grilu či drobnému pohoštění. Stejně tak ho můžete namazat na opečenou bagetku, dozdobit řepnými lístky, a mít tak skvělou přílohu.
Milujete houby? Máme pro vás skvělou zprávu: můžete vyzkoušet náš recept na lahodnou smetanovou omáčku. Jako základ poslouží jakýkoli druh vašich oblíbených hub.
Pokud máte rádi zapečené pokrmy, oblíbíte si tento recept. Květák nahrazuje oblíbené (ale velmi kalorické) brambory, houby dodají šmrnc a smetanová omáčka pohladí po duši. Dejte šanci této nezvyklé, ale výborné kombinaci, a houbami nešetřete.
Grilovací sezóna je v plném proudu. Tento recept je úžasný v tom, že si můžete bůček připravit den předem a v den D ho už jen dopéct na grilu.
V těchto letních dnech přijde k chuti tohle bezmasé odlehčené jídlo ze sezónních surovin. Kombinace cukety, pečených rajčat a čerstvých bylinek vás možná překvapí.