Encyklopedie potravin: Mléko

Nakupujeme

Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka. Mléko, jako jedna z mála potravin obsahuje absolutně vyvážený poměr živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje vysoké množství vápníku a dalších minerálních látek, fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.

Mléko

Jak vybrat kvalitní mléko

Dle kvality rozdělujeme mléko na:

Čerstvé a čerstvé pasterizované mléko

Čerstvé a čerstvé pasterizované mléko jsou potraviny citlivé na teplotu. Je potřeba zachovávat jejich chladicí řetězec nebo ho přerušit na co nejkratší dobu. Proto je vkládejte do nákupního vozíku až mezi posledními potravinami a cestou domů se nikde nezdržujte. V horkých letních měsících použijte raději chladicí nebo termo tašku.

Mléko s prodlouženou trvanlivostí a UHT mléko

Mléko s prodlouženou trvanlivostí a UHT mléko není náchylné na výkyvy teplot, ale ani s tímto mlékem není vhodné se v létě procházet venku.

Sušené mléko

U sušeného mléka dejte pouze pozor, aby vám nenavlhlo od ostatních potravin.

MlékoPodle čeho vybírat mléko

Čerstvé

Většinou k dostání ve skleněných lahvích, pytlících a krabicích z povoskovaného papíru. Toto mléko vydrží neotevřené 3 – 5 dní.

Čerstvé s prodlouženou dobou trvanlivosti

Obvykle v plastových lahvích nebo hermeticky uzavřených krabicích s uzávěrem. Neotevřené vydrží až 10 dnů.

Trvanlivé

Většinou prodávané v obalech „Tetra Pak“. Až do otevření vydrží i při pokojové teplotě 3-6 měsíců.

Standardizované plnotučné mléko

Mléko obsahuje nejméně 3,5% tuku.

Plnotučné selské mléko (nestandardizované)

Mléko obsahuje stejné procento tuku jako po nadojení, nejméně však 3,5% tuku.

Polotučné mléko

Toto mléko obsahuje od 1,5 do 1,8% tuku.

Nízkotučné (odstředěné)

Obsahuje maximálně 0,5% tuku. Toto mléko stále obsahuje vápník a bílkoviny, už ale neobsahuje vitamíny A a D.

Dostupnost mléka

Maloobchod, supermarket

  • Velký výběr dle druhu, kvality, způsobu ošetření a druhů balení.

Čerstvé, čerstvé s prodlouženou trvanlivostí:

  • Toto mléko je ošetřeno pasterizací, má cca o 10% vitaminů méně.

Krabicové (trvanlivé)

  • U tohoto mléka byla trvanlivost prodloužena tepelným ošetřením UHT (Ultra High Temperature). Při ohřevu sice ztrácí část vitamínů, ale stále jich ještě obsahuje dost, navíc obsah vápníku zůstává nezměněn.

Čerstvé syrové mléko z automatu:

  • Není tepelně ošetřené, před konzumací se musí převařit.

Jak automaty fungují?

  • Čerstvé mléko se z farem sváží v nerezovém tanku a smí se prodávat jen 24 hodin. Pak se tank nedoplňuje, ale vymění za nový.
  • Mléko v automatu má po celou dobu teplotu 4-8°C.
  • U každého automatu musí být upozornění „Syrové mléko je třeba před použitím převařit“.

Čerstvé syrové mléko ze dvora:

  • Pokud si pro mléko chodíte třeba k sousedovi, jde o tzv. „Mléko ze dvora“. To se smí prodávat jen v místě produkce a musí být z kontrolovaného chovu bez nebezpečných nákaz.
  • I takové mléko je ale třeba před konzumací převařit.

Aby si čerstvé mléko zachovalo svoje vlastnosti, je třeba dodržet následující pravidla:

  • Mléko nalévejte pouze do čistých nádob.
  • Lahve od mléka vypláchněte nejdříve studenou a pak teplou vodou a otevřené je nechte doschnout. Studená voda rozpustí zbylé bílkoviny a zabrání tvorbě sraženin. Teplá voda s trochou saponátu vyčistí zbylé mastné tuky.
  • Mléko v lahvi bychom měli co nejdřív uložit do ledničky.
  • Před konzumací musíme mléko převařit.

MlékoBalení a informace u mléka

Balení obsahuje tyto informace:

  • Typ mléka  (trvanlivé polotučné, čerstvé plnotučné atp.)
  • Údaj o obsahu tuku (1,5%, 3,5 %..)
  • Objem balení  (250 ml, 1l)
  • Způsob ošetření  (UHT, pasterizované…)
  • Energetická hodnota (190 kJ/45 kcal na 100 ml).
  • Údaj o způsobu skladování (po otevření spotřebujte do 48 hodin).
  • Údaj o nutnosti spotřeby po otevření obalu (do 48 hodin).
  • Datum použitelnosti (u čerstvého mléka)
  • Datum trvanlivosti (u trvanlivého mléka)
  • Název a sídlo výrobce

Rizika nákupu mléka

Vždy bychom měli vybrat mléko v čistém, nepoškozeném obalu, který je umístěn v chladicím boxu. Jedině trvanlivé mléko může být skladováno při pokojové teplotě.

Rozhodně bychom se měli vyhnout mléku v nafouklém obalu či mléku se sraženinami. Zkažené mléko nám totiž může způsobit střevní potíže.

Při koupi stáčeného mléka musíme dbát na čistotu prostředí a nádoby. Prodejce by měl rovněž dodržovat základní hygienická pravidla.

2 komentáře u „Mléko

    1. Adéla Špinarová

      Dobrý den Romane,
      každé tělo je jiné a jinak reaguje na potraviny. Pokud Vám toto množství dělá dobře, určitě na tom není nic špatného. Spíše naopak. Přejeme pěkný den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*