Příprava jídla nám zabírá až hodinu času denně. Usnadněte si práci a ušetřete si čas díky zamrazeným potravinám. Když si připravíte do zásoby zeleninu, jednotlivé porce bylinek nebo bujónu, budete mít o to více času na vaření! Mrazení je navíc jedním z nejšetrnějších způsobů uchování potravin.

1Tvořítko na led je skvělé k přípravě jednotlivých porcí omáček, pesta, nastrouhaného sýra…. Poté, co jednotlivé porce zamrazíte, je můžete buď v tvořítku nechat, nebo je vylámat a dát do zvláštního sáčku.
|
 |
2Sáček se hodí na zamrazení větších porcí zeleniny, hub, omáček nebo již připraveného jídla. Uzavřít jej můžete gumičkou nebo speciální sponkou. Náš tip: sáčky naplněné omáčkou uhlaďte a zamrazte naležato. Jednotlivé sáčky pak poskládejte vedle sebe jako knihy.
|
 |
3Používáte často kořenovou zeleninu? Nastrouhejte si ji do zásoby, třeba na několik týdnů dopředu.
Náš tip: Kupte si několik kilo zeleniny, uvařte zeleninový vývar a zamrazte jej. Při přípravě polévky nebo jiného jídla vám ubyde spousta práce.
|
 |
4Polévka, rizoto, zapékané brambory… Na spoustu pokrmů potřebujete nastrouhanou mrkev. Abyste nemusela pokaždé vytahovat struhadlo, připravte si ji ve větším množství.
Náš tip: Zeleninu velmi pečlivě usušte, aby případná voda ji po zamrazení nezničila.
|
 |
5 Kostičky mrkve a celeru jednoduše vložíte do sáčku a zamrazíte. Při přípravě jídla pak stačí sáček se zeleninou vyndat a přidat k pokrmu.
Náš tip: Zeleninu vařte co nejkratší dobu, aby si zachovala výživné látky.
|
 |
6Jednotlivé porce bylinek, česneku, pikantní omáčky nebo bujónu? Zamrazte je v tvořítku na led, vylámejte a pak použijte jen tolik, kolik potřebujete.
Náš tip: Tvořítko na led uchová i zbylé víno, které můžete použít do omáčky – a nemusíte kvůli pár lžicím vína otevírat celou láhev.
|
 |
7Zamrazit můžete i tepelně zpracované potraviny, například houby. Na troše cibulky a oleje je poduste, vložte do krabičky a rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem. Když pak tuto vychlazenou krabičku vložíte do mrazničky, zabráníte vytváření nepříjemné námrazy.
|
 |
8Bylinky nasekejte a zalijte vodou nebo olivovým olejem. Stejně tak můžete zamrazit chilli papričky, česnek nebo jiné pochutiny.
|
 |
9Potřebujete porci bazalky do omáčky? Není nic snazšího, než vyndat tuto krásnou kostku, a kuchyní se bude linout vůně jako z italské restaurace.
|
 |
Autorkou fotografií je blogerka cookingwithsusa.blogspot.cz