Fotonávod: Zamrazování potravin


Příprava jídla nám zabírá až hodinu času denně. Usnadněte si práci a ušetřete si čas díky zamrazeným potravinám. Když si připravíte do zásoby zeleninu, jednotlivé porce bylinek nebo bujónu, budete mít o to více času na vaření! Mrazení je navíc jedním z nejšetrnějších způsobů uchování potravin.

IMG_8306

1Tvořítko na led je skvělé k přípravě jednotlivých porcí omáček, pesta, nastrouhaného sýra…. Poté, co jednotlivé porce zamrazíte, je můžete buď v tvořítku nechat, nebo je vylámat a dát do zvláštního sáčku.
IMG_8205
2Sáček se hodí na zamrazení větších porcí zeleniny, hub, omáček nebo již připraveného jídla. Uzavřít jej můžete gumičkou nebo speciální sponkou. Náš tip: sáčky naplněné omáčkou uhlaďte a zamrazte naležato. Jednotlivé sáčky pak poskládejte vedle sebe jako knihy.
IMG_8190
3Používáte často kořenovou zeleninu? Nastrouhejte si ji do zásoby, třeba na několik týdnů dopředu.
Náš tip: Kupte si několik kilo zeleniny, uvařte zeleninový vývar a zamrazte jej. Při přípravě polévky nebo jiného jídla vám ubyde spousta práce.
IMG_8208
4Polévka, rizoto, zapékané brambory… Na spoustu pokrmů potřebujete nastrouhanou mrkev. Abyste nemusela pokaždé vytahovat struhadlo, připravte si ji ve větším množství.
Náš tip: Zeleninu velmi pečlivě usušte, aby případná voda ji po zamrazení nezničila.
IMG_8213
5 Kostičky mrkve a celeru jednoduše vložíte do sáčku a zamrazíte. Při přípravě jídla pak stačí sáček se zeleninou vyndat a přidat k pokrmu.
Náš tip: Zeleninu vařte co nejkratší dobu, aby si zachovala výživné látky.
IMG_8224
6Jednotlivé porce bylinek, česneku, pikantní omáčky nebo bujónu? Zamrazte je v tvořítku na led, vylámejte a pak použijte jen tolik, kolik potřebujete.
Náš tip: Tvořítko na led uchová i zbylé víno, které můžete použít do omáčky – a nemusíte kvůli pár lžicím vína otevírat celou láhev.
IMG_8231
7Zamrazit můžete i tepelně zpracované potraviny, například houby. Na troše cibulky a oleje je poduste, vložte do krabičky a rychle zchlaďte ve studené vodě s ledem. Když pak tuto vychlazenou krabičku vložíte do mrazničky, zabráníte vytváření nepříjemné námrazy.
IMG_8239
8Bylinky nasekejte a zalijte vodou nebo olivovým olejem. Stejně tak můžete zamrazit chilli papričky, česnek nebo jiné pochutiny.
IMG_8301
9Potřebujete porci bazalky do omáčky? Není nic snazšího, než vyndat tuto krásnou kostku, a kuchyní se bude linout vůně jako z italské restaurace.
IMG_8306

 

Autorkou fotografií je blogerka cookingwithsusa.blogspot.cz

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*