Fotonávod: Pesto – Krok za krokem


Pesto je oblíbenou omáčkou k dochucení těstovin, která voní létem v Itálii. Připravit si ji můžete doma, snadno a rychle. Poradíme vám také, jak ji uchovat a jaké varianty pesta si můžete připravit.

IMG_7839

 

Suroviny a postup

  • bazalka
  • olivový olej
  • parmazán
  • piniové oříšky
  • listy ředkvičky
  • česnek
  • sůl a pepř
1Bazalka, olivový olej, parmazán, piniové oříšky, česnek, sůl a pepř. To je nejtradičnější recept na pesto. My jsme přidali listy ředkvičky, které jsou velmi zdravé a pestu dodají říz. IMG_7824
2Nesehnali jste piniové oříšky? Použijte místo nich středomořskou tradiční alternativu – mandle, případně kešu nebo vlašské ořechy. IMG_7829
3Hmoždíř, nebo mixér? Pokud si vyberete mixér, průběžně jej zastavujte a všechny suroviny ručně promíchejte. Nejdříve nadrťte oříšky na hrubší kusy, pak přidejte bazalku. IMG_7831
4Až dosáhnete požadované konzistence, přidejte nastrouhaný parmazán, sůl, pepř, olivový olej a promíchejte. IMG_7837
5Plňte do skleniček pro uchování v lednici nebo zamrazte (viz Tipy pro lepší pesto). IMG_7838

 

Kromě omáčky můžete pesto použít do polévky, na zapečení masa, třeba kuřecího, na sendvič nebo do salátu.

Tipy pro lepší pesto

    • Pokud jej chcete uchovávat déle, vynechejte parmazán.
    • Velkou skleničku pesta nemusíte spotřebovat najednou. Stačí, když na zbytek nalijete vrstvičku olivového oleje, který zamezí přístupu vzduchu.
    • Bazalku můžete blanšírovat – velmi krátce ponořit do horké vody. Zachová si tak krásnou zelenou barvu a výsledná textura pesta bude krémovější, lépe se spojí s olejem. Na dvě vteřiny ponořte lístky do vroucí vody a pak ihned do ledové vody.
    • Pesto vydrží v ledničce týden (až dva, pokud vynecháte parmazán).
    • Pokud jej chcete uchovat na delší dobu, zamrazte jej. Buď v kostkách ve tvořítku na led, které pak přemístíte do sáčku nebo krabičky, nebo naplocho v mrazících sáčcích. Získáte tak jednotlivé porce, které v mrazničce vydrží až 3 měsíce.
    • Další suroviny, ze kterých můžete pesto připravit: koriandr, listy ředkvičky nebo mrkve, petržel, kadeřávek, hrachové listy, medvědí česnek, červená řepa, máta, špenát, rukola, ogrilovaná červená paprika.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*