Na pultech našich obchodů v poslední době zdomácněla řada druhů exotického ovoce. Mnohdy nejde o nejlevnější produkty, měli bychom tedy vědět, jak je správně skladovat, aby nám vydržely čerstvé a v dobré kondici.

Kde skladovat?

Kde skladovat exotické ovoce

Lednice

Výjimkou jsou však např. hrušky Nashi, kterým bude lépe v lednici. Prodávají se jednotlivě zabalené v  bílé měkké síťce, jelikož jsou velmi citlivé na otlak. „Pomačkaná“ místa pak velice rychle zhnědnou až zčernají. V lednici se prý dají při teplotě kolem nuly skladovat i několik měsíců. Během skladování však vždy plody kontrolujte. Umístěte je nejlépe do spodní části, kde jsou speciálních boxy pro ovoce a zeleninu.

  • Velkou výhodou Nashi oproti našim českým hruškám je hlavně to, že při dozrávání tak rychle nezměknou, a proto se dají skladovat delší dobu.
  • Také kiwi prý při teplotě okolo +1°C vydrží až 5 týdnů.
  • V lednici pak uchovávejte také ovoce již nakrojené, oloupané či ovocný salát.
  • Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 24 hodin.

V žádném případě pak do lednice nikdy nedávejte banány. Ideální skladovací teplota je 13 – 17 °C. Jakmile projdou chladem, zešednou a změní chuť i konzistenci. K jídlu jsou pak nejvhodnější, začnou-li mít na sobě známé hnědé skvrnky. Ty jsou známkou toho, že je v nich již dotvořený ovocný cukr vhodný pro lidské tělo.

Mražené exotické ovoce lze skladovat v mrazáku až 12 měsíců. Při pokojové teplotě v suchu a temnu by nám měli minimálně po tuto dobu vydržet také kompoty, marmelády a sušené ovoce. Po otevření je však nutno výrobek co nejdříve spotřebovat.

Spíž

Pro ananas je podobně jako pro banány nejlepší skladovací teplota kolem 10 až 15 °C. Celý plod proto nikdy neuchovávejte pod 5°C, jelikož by se pak v jádru mohly začít tvořit hnědé fleky.

🍍🍍 Hrajte o bonus. Do okénka Jaký žertík jste našli, napište: Ananas neroste na stromě! 🍍🍍

Dejte si pozor také na to, aby byl ananas při konzumaci opravdu zralý. V nezralých plodech je totiž velké množství kyselin, které mohou nepříjemně podráždit nejen náš trávicí trakt, ale také zubní sklovinu.

citrusům bude lépe při pokojové teplotě. Skladujete-li plody delší dobu, tak je čas od času zkontrolujte. Pokud uvidíte, že se kůra scvrkává, ovoce dejte raději do ledničky. Tam by mohlo citrusové ovoce vydržet až měsíc.

Před skladováním však citrusy nikdy neumývejte, jelikož na slupce mají ochrannou vrstvu, díky níž mají delší trvanlivost.

Pozor si však dejte na to, abyste pomeranče či citrony neskladovali v plastovém sáčku, který obvykle urychlí jejich zrání i plesnivění.

Při výběru pomela, sáhněte vždy raději po takovém, které je balené v celofánu a síťce, jelikož velice rychle vysychá. Bez celofánu by totiž bylo již za týden zevnitř téměř suché.

Při nákupu papáji, je to podobné jako při koupi jiného ovoce, čím je plod zelenější, tím je méně zralý. Své plné zralosti dosáhne, má-li hladký povrch, začíná-li žloutnout a lze „zmáčknout“.

Čerstvé fíky nemají moc dlouhou trvanlivost, proto je nejlepší je po koupi hned spotřebovat. Vybírejte plody se slupkou pružnou a pevnou, bez otlaků. Scvrklá slupka, podobně jako u jiného ovoce svědčí obvykle o tom, že ovoce je již přezrálé.

Skladování hotových pokrmů z exotického ovoce

Připravíte-li si doma na druhý den ovocný salát, ideálně ho skladujte v chladničce v plastové uzavřené nádobě.

Tepelně upravené ovoce není v našem jídelníčku zas tak časté. Pokud vám ovšem zbyde pokrm s tepelně upraveným ovocem, dejte ho do plastové uzavíratelné nádoby a uschovejte do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, určitě jej nekonzumujte.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.

Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete pokrm uchovat několik měsíců.

Rizika

Rizika skladování exotického ovoce

Je nutno si uvědomit, že ovoce velice rychle přejímá cizí pachy a vůně, proto, chcete-li si na ovoci opravdu pochutnat, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti zeleniny, zvláště pak brambor, cibule a česneku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*