Design food 3. díl: Magické světlo

Máme tady už 3. díl našeho seriálu Food design s Hankou Kosikovou, která je naším průvodcem ve světě aranžování jídla.

V předešlých dílech jsme si trošku přiblížili, co je Food design, a ve 2. díle jsme se věnovali tomu, Jak prezentovat jídlo na talíři? i servírování jídla na talíř. Snad rady pomohly a na vašich talířích vznikají krásná „umělecká“ díla, která začíná vaše okolí obdivovat.

Design food_magické světlo

Design food 3. díl: úvodní slovo Hanky

„Zdravím po delší době, za kterou se stihlo něco změnit…
V Čechách vám teď začíná úžasné období léta a spousta jasných barev, zajímavých ingrediencí, jiné chutě, pozitivní nálady z teplého počasí a energie něco dělat.
Nám tady přituhlo a dny jsou krátké, tak se mi tento článek píše o trošičku složitěji, ale o to mi je mnohem tepleji jen při pomyšlení na sluníčko. Uvařila jsem si i hrnek teplého čaje a jdu se s vámi podělit o další znalosti v oblasti design food. Máme hodně co probírat, každý následující díl vám pomůže prohloubit chuť tvořit.
Dneska si popovídáme o světle při focení jídla a o tom, jak působí světlo při jeho konzumaci a také o tom, jakou roli hraje v různých typech podniků (restaurace, kavárny apod.).“

Focení a světlo (přirozené „natural“ světlo)

Přirozené světlo je nejlepší volbou při focení jídla, a to už jen z prostého a ekonomického důvodu – je zadarmo. Jídlo vyfotografované na přirozeném denním světle, které je k dispozici bez větších příprav, vypadá v podstatě vždy úžasně.  Jedinou nevýhodou je, že je ovlivňuje počasí a roční období, proto je léto nejúžasnějším obdobím s možností tvořit, tvořit a zase tvořit.

Obzvláště pokud chcete, aby ten pohled na fotografii s naaranžovaným jídlem byl nezapomenutelný, především pro ty, kteří v tom okamžiku nemohli být s vámi a tu krásu vidět ani ochutnat.

Focení jídla – výběr vhodného místa

Najděte si místo, kde je příjemné přirozené denní světlo – okenní parapet, balkon, zahrada, chodník, příjezdová cesta…
Osobně mám ráda i trošku zajímavý materiál, na kterém je talíř focený, a proto je moje „světelné“ místo dlážděný chodník před domem, nebo dřevěná veranda u rodičů.
Na vybraném místě by nám neměl stínit ani strom nebo budova apod.
Možná vám bude déle trvat, než to perfektní místo najdete, ale vydržte, ono se objeví.

Focení jídla – intenzita osvětlení

Slunce by nemělo být ostré – hází pak na focené předměty příliš výrazné lesklé plochy a ostré stíny. Jedním problémem je nevyváženost barev, druhým a zásadním pak to, že se ztrácí detaily a navíc přímé ostré slunce potlačuje viditelnost odstínů barev.
Ideální je mít možnost fotit při příjemně rozptýleném světle.

Focení jídla  – vyplatí se investovat do drahého vybavení?

Předtím, než jsem zjistila, že přirozené světlo je to nejlepší, investovala jsem na okolí do osvětlení, stanu, stojanu a všemožných drahých věcí, a nakonec to vybavení vůbec nepoužívám. Leží mi to v krabici pod postelí a pomyšlení, že to musím vždy vyndávat a připravovat, mě spíše děsí.
Pokud chcete do výbavy na focení investovat, doporučuji vám mít k dispozici místnost, kde fotografický stan a ostatní nezbytné vybavení bude vždy snadno a jednoduše k dispozici. Jinak hrozí, že vás to bude rozčilovat, stejně tak jako mě.

Při focení je důležitá klidná ruka, zmáčknout spoušť vícekrát, vyfotit si i detaily, a potom se rozhodnout na počítači, která fotografie je ta nejzdařilejší a kterou chcete použít.

Úskalí focení jídla v restauraci

Osobně jídlo v restauraci nefotím, a to z jediného důvodu – nedostatku světla. Ono totiž běhat s talířem ven z restaurace nebo někam, kde je více světla, je dost nezdvořilé.
Proto všechna jídla, která jsou zajímavě naservírovaná na talíři někým jiným než mnou, zůstávají pouze v mé oční databázi.

Určitě jste se také pokoušeli vyfotit jídlo, které jste někde jedli, a vyšla z toho buď šedočerná nebo žlutá „matlanina“, která se nepodobá ani trošičku tomu, co úžasného jste zrovna konzumovali.
Lepší je si zjistit, zda daná restaurace nemá webovky a galerii jídel vyfocených profesionálem. Potom zbývá se podělit a nalákat přátele na další návštěvu daného podniku společně, kde si krásně naservírované jídlo budou moci vychutnat i oni.

Když jsem pořádala „dinner party“, moji hosté byli strašně nadšení z prezentace jídla, chutě atd. Všechno si fotili, aby později mohli sdílet fotografie na sociálních sítích mezi svými přáteli. Chtěli se podělit, jaký úžasný večer měli a co všechno jedli. Bohužel všechny fotografie byly s neidentifikovaným obsahem na talíři, a to vás zabolí u srdíčka.

Správně nafocená fotografie jídla (z angl. tzv. Food Photography) je ta, která vytvoří opravdu pocit, že to musíte ochutnat, možná i dokonce vyvolá náhlý pocit hladu, aniž byste vlastně chtěli jíst.

Role světla při jídle v kavárnách a restauracích…

Světlo hraje klíčovou roli při zařizování restaurací, kaváren, fast food restaurací a jiných podniků, kde podávají jídlo (a nejen tam).

Majitel daného podniku by měl vždy dbát na to, aby se zákazník cítil co nejlépe, a jedním z nejdůležitějších faktorů je světlo.
Určitě se vám teď v hlavě honí další různé věci (hrozné jídlo, strašná obsluha, hlučné místo, stísněné, špinavé…), které váš zážitek ovlivňují. O tom ale nyní nemluvíme.
Prostřednictvím světla dosahujeme určitě atmosféry – nálady.

Jasné až ostré osvětlení

Fast foody nepotřebují, abyste zde trávili mnoho času, cílem je rychlý obrat peněz – tedy rychle sněz, zaplať a odejdi, ať je místo pro další – narazíte na umělé, celodenní a často velmi výrazné osvětlení (zářivky apod.).
Taková místa obvykle navštěvují lidé, kteří cestují, příp. se nechtějí nebo nemohou jídlem příliš dlouho zdržovat.

Neutrální osvětlení

Na oběd s rodinou nejpravděpodobněji vyrazíte na místo, kde je příjemné, neutrální osvětlení – tedy není ostré, ani příliš umělé. Spíše je to přirozené denní světlo, místy zvýrazňující nějaký specifický bod (obraz, výklenek apod.), nebo je do určité hodiny tento prostor osvětlen především denním světlem, které se může výrazně změnit právě ve večerních hodinách.
Zde se cítíte přirozeně.

Tlumené osvětlení

Na romantickou večeři ve dvou vyrazíte nejpravděpodobněji do útulného prostředí, s tlumeným osvětlením (příp. dozdobeného svíčkami, které celé prostředí ještě velmi zjemní a zintimní). V takovém prostředí snadno zapomenete na denní hodinu, starosti všedního dne a ani nebudete řešit, jak dlouho tam sedíte, nebo zda máte 1 či druhou láhev vína. To je místo, kam jdete za zážitkem bez časového limitu. Chcete si užít příjemný večer a nechat vše plynout.

Výrazně barevné osvětlení

Barvy volíme podle příležitosti. Obecně dodávají energii a souvisí s typem akce a psychickým rozpoložením lidí. Jiné světlo bude ve vinném sklepě, jiné v klubu na párty a zcela odlišné zvolíte na svatbě či dětské oslavě.

Světlo a barevnost volíme podle příležitosti a emocí, světlo jednoznačně ovlivňuje lidskou psychiku a naopak.

Na závěr a tip na příště…

Tak to bylo krátké povídání o světle v různém podání. Můžete se vydat na průzkum do vaší oblíbené restaurace a popřemýšlet, zdali mají příjemné osvětlení.
Příště si popovídáme si o tzv. Edible Flowers, tedy o jedlých květinách. Jak je správně používat při dekorování?
Navíc se můžete těšit na tip s lehkým receptem s fotoreportáží dekorace.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Design food". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*