Design food 2. díl: Jak prezentovat jídlo na talíři?

Hana Kosiková je průvodcem speciálního seriálu Design Food, který by měl nám všem pomoci s aranžováním jídla. Většina z nás se totiž zabývá především tím, jak jídlo chutná, ale stejně důležité je i to, jak vypadá na talíři.
V 1. díle s názvemJídlo, které láká už pouhým pohledem” jste se mohli dozvědět o základních pojmech (např. food design, obloha nebo-li garsnih) a také něco více o autorce.
Ve 2. díle Design food se dozvíte, jak prezentovat jídlo na talíři.

Design food 2. díl: Jak prezentovat jídlo na talíři?

Design food 2. díl: úvodní slovo Hanky

„Všechny zdravím z velkých dálek.
Jak už jsem vám minule slíbila, budeme si trošičku více povídat o tom, jak jídlo prezentovat hostům, rodině nebo sám sobě.  Jak prezentovat jídlo na talíři si ukážeme na jednoduchém nepečeném “RAW” dortíku, kterým určitě okouzlíte.
Také si povíme, jak nejlépe využít SVĚTLO, a jak naservírovat dezert na talíř, aby hosté měli pocit jako z návštěvy Michellin Star Restaurant a prožili příjemný zážitek. Měli by mít pocit, že jste jim naservírovali něco tak krásného, že se už nebudou moci dezertu dočkat, protože samotný pohled na talíř jim začne produkovat vlhkost v ústech a nedočkavost ochutnat tu krásu budou počítat každou vteřinu.
PS: Doufám, že máte BÍLÝ TALÍŘ, jak jsem vás minule prosila. Jdeme na to.“

Proč bílý talíř?

Bílá barva je odjakživa brána jako čistota sama o sobě, prezentovala/tuje  noblesu a na druhou stranu nebyla nedostupná ani pro chudé. Bílá barva představuje vyrovnanost, harmonii a klid.
Z hlediska uměleckého, je bílý talíř je jako plátno umělcovo, všechno co na bílou položíte, vystoupí ven, rozzáří se, prohloubí dojem.

V tuto chvíli je velice moderní matný černý talíř a zlatá barva, aranžování je v tomto případě pro začátečníka trošku složitější (máte-lid odvahu, můžete vyzkoušet).

Připravte si..

Raw citrónové řezy

Raw citrónové řezy

Nepečený dezert s osvěžujícími citróny se stane stálicí letních večírků a grilovaček. Kromě toho, že je lehoučký a nadýchaný,...

Recept - suroviny a postup

Dekorace

Doporučuji, abyste nepřemýšleli o drahých ingrediencích nebo extra věcech. Vždy se snažte  pracovat s tím, z čeho jste dezert vytvořili (oříšky, citrón, kurkuma, kokosový jogurt) a potom už jenom nad paletou barev: maliny, kiwi a květy s lístečky).

V tomto případě se jako dekorace nejvíce hodí lesní ovoce, citrón, oříšky, kokosový jogurt nebo zmrzlina (tedy vše, co jsme použili při výrobě samotného dezertu), doplněné o jedlé květy (fialky, máta, jetel, pampeliška, sedmikrásky, macešky, růže, zvoneček, petrklíč …) – fantazii se meze nekladou!

Jak jídlo prezentovat na talíř

Na první fotografii můžete vidět na bílém talíři raw citrónový.
Asi nejsem sama, koho napadne, že je tam chudák osamělý, unuděný a už vůbec neláká k snědku. Je úplně jedno, jak chutná, protože v tuto chvíli je to už při prvním pohledu nuda.

Dále tam vidíte dekoraci, s jejíž pomocí vytvoříme dortík lákavější.

Návod na servírování dezertu

1Zkuste zavřít oči a přemýšlet, jak byste chtěli, aby vypadalo rozmíštění na vašem talíři: 

  • na straně (jako v mém případě)
  • uprostřed talíře
  • dokola talíře apod.
Návod na servírování dezertu
2Stejně jako se staví dům, tak dekorování začíná základy. V mém případě bude na oříškách a kurkumě bude stát dortík. Návod na servírování dezertu
3Po postavení základů můžete přejít ke zdobení: stačí použít jenom ovoce, lístečky, květiny a je hotovo. Návod na servírování dezertu
4Moment servírování: tento typ dezertu musíte servírovat na talíř, až k vám přijdou hosté a usadíte je. Je to vychlazený dezert a květiny by vám v lednici uvadaly. V prvé řadě ovšem nezapomeňte podávat nápoje. Návod na servírování dezertu


Pokud se vám nelíbí, jak to vypadá, vezměte si čistý talíř a začněte znovu. Nesnažte se věci přemísťovat, vznikne vám ve finále špinavý talíř, který není lákavý.

Moc bych vás poprosila, pokud se odhodláte dekórovat jakýkoliv váš dezert, abyste nám poslali fotografii do komentářů na facebookovou stránku na Jak v kuchyni, nebo do komentářů pod článek na webu Jak v kuchyni. Budeme se na vaše výtvory moc těšit.

Vaše Hanka

Autor článku a fotografií: Hana Kosíková, WAY2LIVE a Quantum Racing Team

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Design food". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*