Čtenářka Zuzana peče: Kynuté babiččiny lívanečky

Zuzana vaří od svých 10ti let a dodnes ji to baví. Dle svých slov u vaření relaxuje a ze všeho nejvíce ji k dalšímu vaření inspiruje, když jejímu okolí chutná. Jakmile slyší, že má někdo z její rodiny na něco chuť, už vymýšlí, jak jídlo uvařit. Recept na vynikající kynuté lívanečky našla v sešitu po své babičce.

Suroviny

Na kvásek

  • kostka droždí
  • lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce mléka
  • lžíce hladké mouky

Na těsto

  • – ½ kg hladké mouky
  • – strouhaná kůra z půlky omytého citronu
  • – 3 vejce
  • – špetka soli
  • – 1 litr mléka.

Na tvarohovou směs

  • polotučný tvaroh ve vaničce
  • zakysaná smetana
  • cukr moučka
  • skořice mletá

Postup

Na kvásek si v malé mističce vidličkou rozmačkáme droždí, přisypeme cukr, mouku a trošku mléka. Připravený kvásek necháme odpočívat na teple – na směsi se musí udělat bublinky.

kynute livanecky

Do větší mísy si dáme mouku, sůl, mléko, citronovou kůru a vypracujeme si těsto, do kterého

přidáme kvásek a vejce. Po vymíchání těsta s kváskem hmotu přikryjeme utěrkou a dáme vykynout zhruba na 45 min.

Mezitím si vyšleháme tvaroh se smetanou, přisladíme dle své chuti a přidáme skořici (té přibližně půl čajové lžičky, opět záleží na vaší chuti). Tvarohovou směs hodně našleháme a dáme vychladit do lednice.

Když je těsto vykynuté, smažíme lívanečky z obou stran a následně pokládáme na papírový ubrousek, aby se nasákl přebytečný olej.

Ozdobíme tvarohovou směsí a sezonním ovocem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*