Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí? 1. Barbora z Portlandu

Web jakvkuchyni.cz vám přináší první rozhovor, ze série Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí, s Češkou Barborou, která žije již šestým rokem ve Spojených státech se svým manželem pocházejícím z nejlidnatějšího města státu Texas – Houstonu. Jejím novým domovem se stalo město Portland ve státě Oregon v USA.

Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí? 1. Barbora z Portlandu

Do České republiky se vrací ráda, alespoň jednou ročně. Pobyt v zahraničí jí umožňuje nahlédnout do světa jiných národností, kultur, tradic a zároveň být součástí zdejšího života. Ne nadarmo se říká, že různorodost je kořením života. Vy tak můžete s jakvkuchyni.cz sbírat inspiraci z celého světa.

V jakém městě žijete a čím je zajímavé?

Barbora: „Bydlím v Portlandu ve státě Oregon. Portland je přibližně 110 km od pobřeží Pacifiku a 75 km východním směrem od nejvyšší hory Oregonu, Mount Hood (3 429 metrů). Okolí Portlandu ukrývá množství dech beroucích míst, proto s manželem trávíme skoro každý víkend během teplých měsíců turistikou a trampováním. Dále se v městě Portland nachází 30 pivovarských podniků – více než v kterémkoliv městě na světě – jsem tu jako doma.“

Mount Hood

Která kuchyně je pro vás číslo jedna? Česká nebo právě místní?

Barbora: „Nemám kuchyni číslo jedna. Každá kuchyně nabízí nespočet vynikajících jídel a chutí.“

Čím prezentujete českou kuchyni a co českého vaříte přátelům a známým?

Barbora: „Česká kuchyně jsou pro mě knedlíky, maso, omáčky, polévky, brambory… Pro přátele vařím moc ráda. Nejoblíbenější menu jsou tradiční vepřový řízek s bramborovým salátem, šunková rolka s křenem a ořechová bábovka nebo hovězí či jehněčí guláš na víně s houskovým knedlíkem, okurkovo-rajčatový salát a borůvkový koláč.“

Barbora poskytla recept na své oblíbené zahraniční jídlo, kterým je americký koláč s borůvkami a pacifický losos na grilu.

Americký koláč s huckleberry

Americký koláč s huckleberry

Borůvkový koláč v netradiční americké variantě. Škrob tapioka koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo specializovaných asijských...

Recept - suroviny a postup

Pacifický losos na grilu

Pacifický losos na grilu

V jednoduchosti je krása. Losos, sůl a olivový olej jsou zkrátka klasika. Lososa před pečením nechte odpočinout, aby se do něj marináda...

Recept - suroviny a postup

V čem je místní kuchyně zvláštní? Narazili jste někdy na českou kuchyni v restauracích, nebo u přátel?

Barbora: „Místní kuchyně se od tradiční americké kuchyně liší tím, že v Portlandu lidé vaří převážně z lokálních surovin, které pocházejí přímo z Oregonu. 

Jsou tu velké farmářské trhy a spoustu malých restaurací a kaváren.

V Portlandu máme stánek s českým jídlem (vlastněný Čechy) a také přátelé z české komunity rádi připravují tradiční česká jídla.“

Jaké jsou místní speciality?

Barbora: „Obří škeble Geoduck, Razor Clam (mlž) a Dungeness crab (krab).“

Dva tipy na nejlepší místní restauraci?

Barbora: „Chart House, Portland (#1 moje oblíbená) a Le Pigeon, Portland.“

Pokud máte i vy podobný příběh z jiných krajin, můžete se s námi podělit o své zážitky. Kontaktujte nás na email: kristyna@exvoto.cz.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Češi v zahraničí – jak vaří a co jedí?". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*