Encyklopedie potravin: Cereálie

Nakupujeme

Cereálie jsou suché, trvanlivé potraviny. Nejsou náchylné na výkyvy teplot, ani nemusí být speciálně dopravovány domů. Do nákupního košíku je můžete vkládat mezi prvními potravinami a nemusíte se bát, že by se vám po cestě domů i v horkých letních dnech zkazily.

Jaké cereálie nakupovat

Cereálie se vyplatí kupovat opravdu kvalitní od ověřených dodavatelů.

V supermarketu naleznete spíše omezený výběr obilovin jako takových, ale je zde možnost výběru z široké škály krabic s připravenými snídaňovými cereáliemi. Výhodou je, že máte veškeré zboží pod jednou střechou.

Obchody se zdravou výživou nabízejí cereálie všech typů a druhů na jaké si vzpomenete. Obsluha obchodu vám poradí s výběrem, ale i s jejich přípravou. Produkty jsou často z lokálních zdrojů a v biokvalitě. Bioprodukty musí být vždy doložené certifikátem o bio kvalitě.

Na internetu je velké množství e-shopů, které nabízejí opravdu mnoho druhů cereálií a výrobků z nich. V tomto případě si však nemůžeme dopředu ověřit jejich kvalitu. V dnešní době si ovšem tyto obchody často zakládají spíše na dobré kvalitě a vyšší ceně, takže se v ověřených obchodech špatné kvality bát nemusíte.

Podle obsahu tuku nebo podle druhu

Obsah tuku v cereáliích se liší podle jednotlivých druhů. Nejvíce tuku obsahuje oves, nejméně rýže. Hodnoty jsou uváděné v % z celkového složení zrna.

  • Pšenice: 2%
  • Žito: 2%
  • Oves: 7%
  • Ječmen: 2-3%
  • Kukuřice: 4%
  • Rýže: 1-2%

Podle trvanlivosti

Trvanlivost obilovin záleží na mnoha vnějších faktorech. Patří mezi ně určitě druh obiloviny, původ, skladovací podmínky a stáří zrn. Správně uskladněné obiloviny mají trvanlivost 6 měsíců až jeden rok.

U výrobků a polotovarů z obilovin je nutné sledovat dobu spotřeby, kterou udává výrobce. Většinou je tato doba podobná trvanlivosti celých zrn, to znamená od půl roku do roka od data výroby. U cereálií s vyšším obsahem tuku v obilce je vhodná rychlá spotřeba a nižší teplota pro uskladnění. Ovesné vločky je vhodné po otevření do několika dní spotřebovat, aby nedošlo ke žluknutí tuků.

cerealie_nakupujeme

Dostupnost cereálií

Kvalita cereálií závisí především na druhu a odrůdě obiloviny, dále na samotné sklizni, posklizňovém ošetření, technologickém zpracování, skladování výrobků a klimatických podmínkách v konkrétním roce.

cerealie_baleni a informace

Balení a informace u cereálií

  • název potraviny
  • název výrobce, dovozce
  • při dovozu zemi původu
  • hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • výživovou hodnotu
  • vždy by měl být uvedený celkový obsah tuku v %

Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

 

0 thoughts on “Cereálie

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *