Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Cereálie jsou suché, trvanlivé potraviny. Nejsou náchylné na výkyvy teplot, ani nemusí být speciálně dopravovány domů. Do nákupního košíku je můžete vkládat mezi prvními potravinami a nemusíte se bát, že by se vám po cestě domů i v horkých letních dnech zkazily.
Cereálie se vyplatí kupovat opravdu kvalitní od ověřených dodavatelů.
V supermarketu naleznete spíše omezený výběr obilovin jako takových, ale je zde možnost výběru z široké škály krabic s připravenými snídaňovými cereáliemi. Výhodou je, že máte veškeré zboží pod jednou střechou.
Obchody se zdravou výživou nabízejí cereálie všech typů a druhů na jaké si vzpomenete. Obsluha obchodu vám poradí s výběrem, ale i s jejich přípravou. Produkty jsou často z lokálních zdrojů a v biokvalitě. Bioprodukty musí být vždy doložené certifikátem o bio kvalitě.
Na internetu je velké množství e-shopů, které nabízejí opravdu mnoho druhů cereálií a výrobků z nich. V tomto případě si však nemůžeme dopředu ověřit jejich kvalitu. V dnešní době si ovšem tyto obchody často zakládají spíše na dobré kvalitě a vyšší ceně, takže se v ověřených obchodech špatné kvality bát nemusíte.
Obsah tuku v cereáliích se liší podle jednotlivých druhů. Nejvíce tuku obsahuje oves, nejméně rýže. Hodnoty jsou uváděné v % z celkového složení zrna.
Trvanlivost obilovin záleží na mnoha vnějších faktorech. Patří mezi ně určitě druh obiloviny, původ, skladovací podmínky a stáří zrn. Správně uskladněné obiloviny mají trvanlivost 6 měsíců až jeden rok.
U výrobků a polotovarů z obilovin je nutné sledovat dobu spotřeby, kterou udává výrobce. Většinou je tato doba podobná trvanlivosti celých zrn, to znamená od půl roku do roka od data výroby. U cereálií s vyšším obsahem tuku v obilce je vhodná rychlá spotřeba a nižší teplota pro uskladnění. Ovesné vločky je vhodné po otevření do několika dní spotřebovat, aby nedošlo ke žluknutí tuků.
Kvalita cereálií závisí především na druhu a odrůdě obiloviny, dále na samotné sklizni, posklizňovém ošetření, technologickém zpracování, skladování výrobků a klimatických podmínkách v konkrétním roce.
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.