U obilovin je velmi důležitý způsob skladování, ovlivňuje to jejich kvalitu, složení a chuť. Cereálie proto skladujte ve spíži nebo na nějakém chladnějším místě. Toto místo musí být suché bez vysoké vlhkosti, aby nedocházelo k plesnivění. Nikdy je nevystavujte slunečnímu svitu, jinak začne probíhat oxidace tuků a obiloviny budou mít žluklou chuť.

Jak skladovat?

cerealie_druhy a rozdeleni

Jak skladovat cereálie

Správně uskladněná zrna vám vydrží, bez jakýchkoliv změn, šest měsíců až rok.

Průmyslové snídaňové směsi, instantní kaše a cereální tyčinky vždy skladujte dle doporučení výrobce či dodavatele, které naleznete na obale. Ve většině případů platí uskladnění při pokojové teplotě na suchém a tmavém místě. Doba trvanlivosti je opět dána výrobcem.

Skladování hotových pokrmů z cereálií

 Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné tepelně opracované cereálie nezbývaly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné obilnou kaši či rizoto skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrmy vzhledově změnily, je na nich viditelná plíseň či zapáchají, raději je vyhoďte a připravte si pokrm čerstvý. Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách (- 18 °C) můžete pokrmy z obilovin uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jejich nutriční hodnota se snižuje.

 

 

 

 

 

Rizika

cerealie_tipy a triky

Rizika skladování cereálií

Starým cereáliím se raději vyhněte. Pokud je ochutnáte a mají hořkou chuť, raději je vyhoďte. Zrna cereálií mohou být napadena hmyzem, a to především potemníkem moučným (moučný červ). Jestli máte cereálii napadenou tímto škůdcem poznáte podle drobných pavučinek. I tyto potraviny raději vyhoďte a nepřesévejte.

Na obilovinách není tak jednoduché rozpoznat poškození jako např. u zeleniny. Nachází-li se na zrnu zelené skvrny, jsou plesnivé. Projevuje se to dále špatnou, hořkou, žluklou chutí a zatuchlých pachem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*