Jak v kuchyni uvádí seriál “Vaříme beze zbytku”


[Total: 1    Average: 5/5]

Každý z nás vyhodí ročně do odpadu několik kilogramů potravin. V koši často končí prošlé potraviny, zbytky od oběda nebo suroviny, pro které nenacházíme další využití.

Počkat, nenacházíme, nebo jde o takový ten tradiční pohled a přístup? Možná je čas na změnu…

Vaříme beze zbytku

Pokud nebudeme jídlem zbytečně plýtvat, můžeme dosáhnout značných finančních úspor, ale také skvělého pocitu z toho, že nevyhazujeme jídlo a potraviny, kterých je na mnoha místech nedostatek. Nesmíme zapomenout ani na to, že za jejich vznikem stojí úsilí mnoha lidí – od výrobce až po prodejce k nám potraviny často putují dlouhou cestu, možná právě jídlo v naší lednici procestovalo celý svět…

Také bychom neměli zapomínat, že společnost konzumuje mnohem více potravin na úkor přírody okolo nás – tím, že si jídla budeme vážit, šetříme tedy také životní prostředí a přírodu.


Proto jsme si pro vás na jakvkuchyni.cz připravili speciální seriál“Vaříme beze zbytku”. Kromě toho, že poradíme, jak na to, můžete si s námi v každém díle i zasoutěžit o krásné ceny.

Seriál “Vaříme beze zbytku”

V tomto speciálním seriálu se zaměříme na zpracování zbytků, ať už hotových jídel, nebo částí potravin, které by většina z nás považovala za odpad. Ten by s největší pravděpodobností skončil v odpadkovém koši, v lepším případě v bioodpadu.

Pochybujete, nebo nám vůbec nevěříte? Dejte tomu šanci…
Třeba vás přesvědčí o tom, že to není nic divného a mělo by to být v našich kuchyních běžné. Princip vaření bez zbytečného odpadu ctí kuchaři oceněni michelinskými hvězdami, opravdové kuchařské kapacity jako Oldřich Sahajdák nebo David Šašek, ale i další kuchaři top restaurací v ČR.

Jejich společným mottem je “vařit beze zbytku”. Ano, i nejlepší kuchaři vaří ze zbylých potravin. A pod rukama jim vznikají jen samé lahůdky.

První díl seriálu “Vaříme beze zbytku” vychází již v 26. 3. 2018. Vařit v něm pro nás bude kuchař David Šašek a budeme si moct připravit různé varianty smažené rýže.

Sledujte seriál Vaříme beze zbytku a soutěžte o krásné ceny!

U každého článku na vás bude čekat malá soutěž v podobě několika otázek. Pokud odpovíte správně, máte možnost vyhrát:

  • publikaci Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, která není k dostání v běžné distribuci (více níž)
  • tašky na třídění odpadu
  • látkovou tašku pro opakované použití a edukační materiály

Vaříme beze zbytku_soutěž

Více o publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“

Kniha, kterou vydala společnost EKO-KOM, a. s., souvisí s tématem třídění odpadu a recyklace. Dozvíme se v ní, mimo jiné, jak přistupovat k životnímu stylu, abyste co nejvíce šetřili životní prostředí a čerpali z přírody jen to, co skutečně potřebujeme. V kuchyni i mimo ni.

Upcyklací starých věcí se zabývají známí designéři ve 2. části “Tvoříme beze zbytku”. Možná znáte anglickou zkratku “DIY” neboli “Do It Yourself”, v překladu udělej si sám, po našem jde vlastně o tak trochu kreativně-designové kutilství.
Těšit se můžete na jména Simona Kemrová, Petr Strnad a slečny zapojené do projektu “Z pokoje do pokoje” prozradí své fresh upcyklační tipy. Máte se na co těšit.

V “online magazínu Samosebou.cznajdete každý měsíc tip na to, jak doma z odpadu vykouzlit užitečnou věc. Co si třeba ze staré židle a části skříňky vyrobit doma jednoduše Originální odkládací stolek?

Tento článek je součástí seriálu "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Vaříme beze zbytku: 2. díl  Rýže od oběda jako ideální surovina
Tags:

1 komentář u „Jak v kuchyni uvádí seriál “Vaříme beze zbytku”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*