Voňavá a vláčná vánočka jako od maminky


Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“

Sweet braided bread

Voňavá a vláčná vánočka jako od maminky

Voňavá a vláčná vánočka jako od maminky

Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám...

Recept - suroviny a postup

Lahodná tvarohová vánočka pro začátečníky

Lahodná tvarohová vánočka pro začátečníky

Tady nemusíme nic plést, ani čekat, až těsto vykyne, a přitom sklidíme úspěch! Potřebujeme ovšem formu na vánočku.

Recept - suroviny a postup

Zajímavosti

  • Vánočky si ve starých dobách dávali šlechtici ale také lidé v bohatších staveních jako dary.
  • Připálená nebo nepovedená vánočka znamenala nezdar.
  • Příbuznými vánoček jsou mazance nebo „vrkoče“, které jsou známé spíše ve východních Čechách.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Velký vánoční seriál". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*