Vanilka: exotické koření Aztéků, které oceníme v kuchyni i domácí lékárně


Vanilka je hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě. Svou nezaměnitelnou chutí ozvláštní každý moučník a její vůně uklidňuje a zbavuje od stresu. 

Původ Vanilky 

Vanilka je původně kořením Aztéků a Toltéků. Nazývali ji černým luskem a používali ji nejen v kuchyni, ale i v léčitelství. Věřili, že pozitivně působí na činnost srdce a na celkovou funkci organismu.

Vanilku se původně nedařilo pěstovat kdekoliv jinde než v Mexiku, a tak se do Evropy dostala až během 16. století. V 19. století se uchytila na ostrově Reunion a později také na Tahiti. Následně se rostlina rozšířila do dalších koutů světa, například na Bahamy, Seychely nebo Madagaskar

Vanilkovník 

Viděli jste někdy vanilku před sklizní? Pokud ne, určitě by se vám líbila. Je to krásná orchidej s velkými barevnými květy. Právě z květů, které opylují speciální druhy včel a kolibříci, vznikají tobolky. Ty obsahují semena vanilkovníku, která používáme v kuchyni.

Vanilka v kuchyni

Vanilka má v kuchyni široké využití. Oceníme ji při přípravě sladkých dezertů, pudinků, krémů, vánočního cukroví a alkoholických i nealkoholických nápojů.
Vanilková tobolka krásně provoní moučkový cukr, stačí, když ji vložíme do cukřenky. Naložená v rumu dává alkoholu nezaměnitelnou vůni a chuť, kterou využijeme například při flambování. 

Vanilka v domácí lékárně 

Vanilka je již od dob Aztéků a Toltéků považována za léčivou bylinu. Jak nám tato exotická rostlina může pomoci? 

  • Má uklidňující účinky; 
  • pomáhá léčit deprese a stres;
  • je považována za silné afrodiziakum;  
  • je vhodná při nechutenství a nespavosti;
  • potlačuje nevolnost v těhotenství; 
  • regeneruje pokožku;
  • pomáhá při zánětlivých onemocněních; 
  • podporuje správnou činnost srdce.

Pravá vanilka 

Při nákupu vanilky a vanilkového cukru se nenechme zmást. Pravá vanilka se prodává především ve formě tobolek, extraktu nebo pasty. Cena za pravou vanilku se pohybuje v řádech stokorun. Pokud si kupujeme vanilkový cukr, sáhněme vždy po tom, na kterém je napsáno “vanilkový”. Jeho napodobenina s názvem “vanilínový” je pouhou chemickou náhražkou. 

Vanilkový sirup

Vanilkový sirup

Možností, jak využít v kuchyni vanilku je spousta. My si společně připravíme vanilkový sirup. Postup je velmi jednoduchý. Jak na to?

Recept - suroviny a postup

Prázdnou tobolku nevyhazujme. Najdeme pro ni ještě spoustu uplatnění. Můžeme ji vložit do moučkového cukru, láhve s vodkou nebo rumem, nebo ji přidat do hrnce s pudinkem. Pokud ji položíme na topení, krásně provoní celou místnost.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*