Skladování hotových pokrmů z rostlinných tuků

Tuky se přidávají prakticky do všech pokrmů, ať se jedná o pokrmy teplé nebo studené kuchyně.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné pokrmy nezbyly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné pokrmy skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, raději ho vyhoďte.

Kde skladovat?

Tuky rostlinnéKde skladovat rostlinné tuky?

Všechny oleje lisované za studena jsou citlivé na světlo, teplo a vzduch. Takové oleje doma uskladněte v temnu a chladu, při teplotě nejlépe kolem 13 – 15°C. Běžné kuchyňské oleje chladné teploty nepotřebují, ale teploty nad 20°C už pro ně ideální nejsou.

Teplo a světlo způsobují chemické reakce, které snižují kvalitu olejů a zkracují jejich trvanlivost. Po použití oleje láhev důkladně uzavřete, aby byl k oleji zamezený přístup vzduch. Při nalévání oleje do hrnce, ze kterého jde pára, si vždy odlijte potřebné množství do hrnečku a nenalévejte přímo z lahve s olejem.

Tuhé rostlinné tuky, jako je kokosový či palmový tuk, jsou mnohem odolnější a trvanlivější. Takové tuky můžete skladovat při pokojové teplotě, v chladničce vám ztuhnou a budou se těžko krájet.

Vždy čtete etikety a při skladování se řiďte instrukcemi od výrobce.

Skladování hotových pokrmů z rostlinných tuků

Tuky se přidávají prakticky do všech pokrmů, ať se jedná o pokrmy teplé nebo studené kuchyně.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné pokrmy nezbyly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné pokrmy skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, raději ho vyhoďte.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.

Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete pokrm uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jeho nutriční hodnota se snižuje.

Rostlinné oleje jsou součástí i cukrářských výrobků. Tyto výrobky mají většinou dobu spotřeby do 24h od výroby. Skladujte je v chladničce do +4°C.

Rizika

Tuky rostlinné

 

Rizika skladování rostlinných tuků

Používáte-li rostlinné oleje k přípravě teplých pokrmů, dejte pozor, aby se vám olej při vysokých teplotách nepřepaloval. Vždy vyberte takový olej, který má vhodný kouřový bod. Kouřový bod nebo také bod zakouření je teplota, při které tuk začne kouřit, znehodnocuje se a stává se škodlivým. Přepálíte-li olej, vznikají v něm škodlivé rakovinotvorné látky. Přepálený olej proto vždy vylejte.

Oleje lisované za studena jsou pro náš organismus opravdovým pokladem, ale dejte si pozor, zda nejsou žluklé či zkažené. Pokud ano, tělu neprospívají a určitě je nekonzumujte. Při nakupování drahých olejů si proto zkontrolujte dobu spotřeby, a zda nejsou v obchodě vystaveny přímému slunečnímu světlu. Oleje prodávané v plastových obalech nejsou příliš vhodné, protože plast je z části pro vzduch prostupný a olej pak žlukne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*