Tradice Plzeňského kraje: Menu od chlebové polévky po chodské koláče


Na Plzeňsku se vaří se spoustou masa a nechybí ani pivo. Vyzkoušejte si připravit pivní polévku, plzeňský guláš a chodské koláče. kolac se slehackou Kdo miluje dobré jídlo a pití, ten by si na návštěvu Plzeňska měl vyhradit minimálně týden. Bude tak mít dostatek příležitostí ochutnat kuchyni chodskou, šumavskou, pošumavskou i samotnou plzeňskou – tzv. měšťanskou. A že se je na co těšit: spousta masa, bramborových pokrmů, ryb – zejména pstruhů, okolo 40 druhů knedlíků, zelí a chloubu tamějších kuchařek – lahodné chodské koláče. Pokud jste vyznavači zdravé stravy, křimické kysané zelí je přímo plné zdraví prospěšnými látkami.

Pivní chlebová polévka

Pivní chlebová polévka

K pivnímu guláši se nejlépe hodí pivní polévka, jak ji připravují na Plzeňsku. Díky pórku bude výrazná a droždí ji dodá zajímavou,...

Recept - suroviny a postup

Plzeňský guláš

Plzeňský guláš

Při jeho přípravě platí nepsané pravidlo: když nevíte, jak z báječného guláše udělat ještě lepší, přidejte tam… pivo.

Recept - suroviny a postup

Přílohy: je libo knedlík či bramborák?

Nejznámějšími typy knedlíků jsou špekové a sklářské. Špekové obsahují osmažené rohlíky nebo jiné pečivo, osmažený bůček a slaninu. Sklářské knedlíky jsou připravené ze zelí a kysané smetany. Jako příloha se také hodí typické kynuté bramboráky (báč, hluchec), které obsahují navíc kynuté těsto a vařený uzený bok. Pro zajímavost – víte, jak na Plzeňsku nazývají klasické bramboráky? Zkuste si vzpomenout na slovo vošouch. Chloubou hospodyň jsou po obědě servírované buchty a koláče. Tamní hospodyňky na ničem nešetřily a podávaly vynikající a krásně zdobené koláče.

Chodské koláče

Chodské koláče

Zkoušeli jste někdy merhování? Teď máte možnost si jej vyzkoušet. Jde o zdobení tradičních chodských koláčů pomocí různých náplní....

Recept - suroviny a postup

Pokud si chcete vyhrát se zdobením, tak můžete ze 200 g povidel a trochy rumu vytvořit třetí tradiční náplň. Pro ozvláštnění chuti můžete rum přidat také do těsta.

kolacPekařka chodských koláčů: Základem dobrých koláčů jsou kvalitní suroviny, radí pekařka!

Helena Konopíková z Krchleb získala recept na chodské koláče od své tchyně a sama si jej upravila, aby její rodině co nejvíce chutnal. Roku 1990 začala s jejich výrobou a prodejem v několika kusech, dnes jich rodinná firma upeče 400 denně v létě a 200 v zimě. Od tradičních chodských koláčů se liší tím, že jsou polité smetanou smíchanou s rumem a ozdobené šlehačkou.

Jaká příchuť je vaše nejoblíbenější?   

Já si nejvíce pochutnám na borůvkovém koláči, který pečeme jen v létě. Mám ráda i tvarohový s mákem. Jsou výborné.

Když si chceme chodský koláč upéci doma, tak na co si dát největší pozor?

Když budeme péct koláče, určitě v dnešní době musíme dát pozor na kvalitu surovin. To znamená kvalitní mouku, droždí a hlavně tvaroh. Aby nebyl řídký a neměl málo tuku.

Jaký nejzajímavější koláč jste pekla?

Zajímavých koláčů jsme za ta léta napekli hodně. Už několik let pečeme oblíbené 50cm koláče, které zdobíme jedlou fotografií. Návrh fotky si každý zákazník pošle sám. Pro mne byl nejzajímavější koláč pro zpěvačku Lucku Bílou. Bylo to koláčové CD.

Sladkého má asi rodina po dni v pekárně dost. Jaké chodské jídlo vaříte třeba na večeři nebo na slavnostní nedělní oběd?

Sladkého máme opravdu dost, ale přesto často koláč ochutnám. Ale na neděli nejraději dělám svíčkovou, kterou mám moc ráda, nebo řízky s bramborovým salátem.

Tento článek je součástí seriálu "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Tradice Zlínského kraje: Sladké slepé myši a pohankový kontrabáš Liberecký kraj: Oáza klidu i jedinečných pochoutek
Tags: , ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*