Vodní kefír


Vodní kefír
Než si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy vodního kefírového nápoje, musíme si obstarat Tibi krystaly. V e-shopech nejsou příliš k dostání a lidé si je nejčastěji předávají mezi sebou. Ale když zapátráte na různých diskuzních fórech, jistě nějaké seženete. .
Vodní kefír
Než si vyhrneme rukávy a pustíme se do přípravy vodního kefírového nápoje, musíme si obstarat Tibi krystaly. V e-shopech nejsou příliš k dostání a lidé si je nejčastěji předávají mezi sebou. Ale když zapátráte na různých diskuzních fórech, jistě nějaké seženete. .
Porce
1 litr
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
Suroviny
    voda 1litr filtrovaná
    cukr 2 - 3lžíce
    ovoce 1lžíce sušené (švestky, meruňky, datle, rozinky, fík)
    citrón 1ks
Pokyny
Příprava kefíru
  1. Velkou sklenici, můžeme použít například zavařovačku, pořádně umyjeme a osušíme. Sušené ovoce také zbavíme nečistot pomocí horké vody.
  2. Tibi krystaly přesuneme do vybrané nádoby.
  3. Můžeme použít lžíci, ale nesmí být železná.
  4. Na krystaly nasypeme sušené ovoce, cukr a zalijeme je vodou.
  5. Větší kyselosti docílíme přidáním plátku citrónu, nebo pár kapkami citrónové šťávy.
  6. Nádobu zaděláme víčkem a necháme při pokojové teplotě fermentovat 24 hodin.
  7. Tato doba se liší podle aktuální teploty.
  8. Může se tedy stát, že v zimě bude fermentace probíhat déle, než v teplých letních dnech.
  9. Druhá část přípravy domácího vodního kefíru probíhá v lednici.
Uležení v lednici
  1. Přes plastové sítko přelijeme vodu do čisté uzavíratelné sklenice, kterou umístíme na dalších 24 hodin do lednice.
  2. Zde platí jedno pravidlo: Pokud necháme víčko pootevřené, vznikne nám neperlivý nápoj. V případě, že toužíme po bublinkách, láhev pečlivě uzavřeme.
Dochucení hotového kefíru
  1. Ve fázi, kdy je kefír v lednici, můžeme přidat také bylinky nebo ovoce, které máme rádi. Fantazii se meze nekladou.
  2. Vše, co se nám zachytilo v sítku, vrátíme do původní nádoby, přilijeme čistou nefiltrovanou vodou, přidáme cukr, pár kapek citrónové šťávy a chystáme další várku domácího vodní kefíru.
  3. Sušené ovoce doporučujeme využívat maximálně jeden týden.
Tisknout

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*