Svatomartinská husa


Připravili jsme pro vás recept, kdy nemusíte péct husu 13 hodin, ale postačí 3 hodiny. Husa bude mít perfektní chuť a bude se rozpadat.
Připravili jsme pro vás recept, kdy nemusíte péct husu 13 hodin, ale postačí 3 hodiny. Husa bude mít perfektní chuť a bude se rozpadat.
Porce
1 husa
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
3 hodiny
Suroviny
Pokyny
  1. Husu omyjte a odstřihněte dlouhé letky (konce křídel). Pokud si ji připravíme den předem tak, že ji omytou nasolíme, případně okmínujeme, bude maso křehčí.
  2. Do husy vložte dva pomeranče a jablka.
  3. Celý otvor uzavřete druhým jablkem.
  4. Takto připravenou husu položte do pekáče, okmínujte a osolte. Poté ji položte prsy dolů do pekáčku na předem odstřihnuté letky.
  5. Vložte do předehřáté trouby a pečte 10 min při 200 °C. Poté stáhněte teplotu na 150-175 °C (podle trouby) a pečte 1-1,5 hodiny.
  6. Poté husu obraťte a pečte stejnou dobu.
  7. Husa s kachnou jsou velmi tučné, proto aby při pečení vyteklo co nejvíce tuku, tak je často během pečení propichujeme.
  8. Po uplynutí doby husu vyjměte a z výpeku si připravte šťávu (viz. níže).
  9. Hotovou šťávu vlijte zpět do pekáčku, přidejte vychladlou husu (pokud budete porcovat, dejte ji kůží navrch), tu potřete medem a nechte péct 20-30 min při 90 – 100 °C.
  10. Ještě chutnější husa bude, pokud ji čtvrt hodinky před dopečením potřete medem.
  11. Zbylé kosti nepatří do bioodpadu, ale do směsné popelnice.
Šťáva
  1. Slijte výpek z kachny a spolu s kostmi jej dejte do hrnce vařit. Doba je individuální, mělo by dojít k vyvaření vody (objeví se tuk), tento výpek restujte do zhnědnutí.
  2. Dejte si pozor na připalování, výpek by měl jít lehce seškrábnout ode dna. Poté přidejte 0,3 l vody a znovu provařte.
  3. Po vyvaření vody postup ještě jednou opakujte, na potřetí lehce zaprašte moukou, zarestujte a opět podlijte vodou.
  4. Metličkou si pořádně mouku ve šťávě rozšlehejte, aby se vám nevytvořili hrudky. Takto připravenou šťávu vařte dalších 20 min.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*