Domácí smrkový sirup


Porce
1 litr sirupu
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Suroviny
    smrkové větvičky 0,5kg mladé výhonky
    voda 0,75l
    citrón 2ks
Pokyny
  1. Natrhané výhonky nejdříve zlehka v sítku propláchneme, zbavíme prachu a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Přidáme důkladně omyté a na kolečka nakrájené citróny. Pokud máme citróny s chemicky ošetřenou kůrou, tak ji v tenké vrstvě raději okrájíme.
  3. Povaříme mírným varem cca 10 minut pod pokličkou a po vychladnutí necháme 24–48 hodin louhovat v ledničce nebo někde v temnu a chladu.
  4. Poté už jen stačí přecedit přes plátýnko.
  5. Do šťávy, kterou jsme získali, přidáme cukr a přivedeme ji k varu. V průběhu vaření vzniká pěna, kterou sbíráme lžící.
  6. Za občasného míchání necháme mírně probublávat bez pokličky až do zhoustnutí (cca 1 hod.).
  7. Vzniklý smrkový sirup plníme do řádně omytých a uzavíratelných skleniček. Necháme je vychladnout dnem vzhůru a skladujeme v komoře v temnu a chladu. Jakmile se o nás bude pokoušet nachlazení, bude smrkový sirup vítaným pomocníkem. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*