Vídeňský řízek

Pravý vídeňský řízek

Dostali jste při čtení chuť na tento zlatý poklad? Pojďte s Jakvkuchyni.cz vyzkoušet tento recept na vídeňský řízek! 
Konfitovana hovezi licka

Konfitovaná hovězí líčka s černým pivem a žampiony

Konfitování je jedním ze způsobů pomalého dušení masa. Maso se zalije tukem (rostlinným olejem, nebo sádlem) a při nízké teplotě v rozmezí 80 až 100 stupňů se dlouze dusí. Není třeba se obávat, že bude maso příliš nasáté tukem. Maso totiž tuk neabsorbuje, jen zajistí, že zůstane krásně šťavnaté a zároveň měkké. Jakvkuchyni.cz poradí, jak na to!
Staročeská pečeně na pivě s houskovým knedlíkem a kedlubnovým zelím

Staročeská pečeně na pivě s houskovým knedlíkem a kedlubnovým zelím

Vyzkoušejte oblíbený recept z kuchyni našich babiček a upečte si šťavnaté maso s příchutí piva. Namísto klasického zelí připravte kedlubnové a jako přílohu nadýchaný houskový knedlík. Tento staročeský pokrm je výtečným tipem na nedělní oběd. Jak na to prozradí Jakvkuchyni.cz!
Pistáciové řezy

Pistáciové řezy

I když jsou pistácie už dlouhá staletí používány především v asijských zemích, našly si postupně cestu i do české kuchyně. S oblibou se používají nejen jako občerstvení “na zobání”, ale jsou součástí mnoha receptů. Pistácie ozvláštní díky své jemně nasládlé chuti a zelené barvě každý dezert. Tyto pistáciové řezy tvoří nadýchané těsto s mletými pistáciemi, plněné jsou lehkým krémem a nakonec je ozdobíme pistáciemi.
Valašský frgál

Valašský frgál

Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
Nadýchaný velikonoční beránek bez cukru

Nadýchaný velikonoční beránek bez cukru

Jednou z tradic, kterou máme spojenou s Velikonocemi, je pečení velikonočního beránka. Variant a možností existuje snad nepočítaně. Velikonočního beránka můžeme upéci z piškotového, třeného či tvarohového těsta; někteří jej polévají čokoládou, zdobí sněhem nebo jen pocukrují. Vybrat ten správný recept, na kterém by si pochutnala celá rodina není úplně jednoduché. Tento recept na velikonočního beránka je voňavý, nadýchaný a bez cukru. Jak na to?
Škvarkové placky s mákem

Škvarkové placky s mákem

Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Dánské sušenky Speculaas

Dánské sušenky Speculaas

Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Zelné knedlíky

Zelné knedlíky

I ti, kdo holdují zdravějším pokrmům, si čas od času dopřejí svíčkovou s poctivým knedlíkem. Dobrý knedlík je základem české kuchyně. Díky tomu jich máme spoustu druhů, tak proč nevyzkoušet třeba ty se zelím. Načerpejte u Jak v kuchyni inspiraci, jejich příprava není vůbec náročná. Hodí se nejen jako příloha k pečenému masu, ale i jako samostatný chod.
Batátový koláč

Batátový koláč

Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.