Ovesné vločky – zdravé a originální pohoštění


Jen málokterá potravina má tak univerzální použití jako ovesné vločky. Díky obsahu prospěšných látek i snadné přípravě si je oblíbili příznivci zdravého životního stylu. Můžete z nich uvařit skvělý oběd nebo připravit pohoštění pro návštěvu. ovesné vločkyPodle průzkumů archeologů snídali v italské jeskyni Grottě Paglicci ovesné vločky už i naši předci před více než třiceti tisíci lety. Našla se zde našla ovesná zrna, která prošla podobným zpracováním, jaké se používá i dnes.

Na trek i do práce

Ovesné vločky jsou, stejně jako kuskus, vděčnou ingrediencí v našich kuchyních, kterou se vyplatí mít vždy po ruce. „Při třítýdenním treku na Špicberkách se mi ze všech potravin, které jsem vláčel v batohu, nejvíc osvědčily ovesné vločky. Ráno jsem je zalil vodou, přidal rozinky a oříšky a výživná snídaně byla hotová. Večer, když jsme došli do cíle, jsem si je připravoval na slano – nejčastěji se sušenými rajčaty a kostkou zeleninového vývaru,“ nedá na ovesné vločky dopustit cestovatel Petr Burian. Výhody této nenápadné suroviny ale oceníte i v teple domova anebo v práci. A protože jsou vločky lehce stravitelné, hodí se i pro děti, starší nebo nemocné lidi či při redukčních dietách.

Zásobárna energie i vitaminů

Také sportovci zařazují ovesné vločky do svého jídelníčku často – cení si jejich schopnosti předat tělu značné množství energie a podpořit růst svalové hmoty. Zároveň obsahují vitaminy A, B1, B2, D, E, kyselinu listovou, pantothenovou i nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Ovesné vločky mají také nečekaně vysoký obsah železa, téměř jako maso, i hodně důležitých minerálních látek, jako je vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď a mangan. Nejčastěji si připravujeme ovesné vločky k snídani, kdy je zamícháme do jogurtu spolu s ovocem a ořechy. Ovšem perfektně poslouží také jako základ dezertů nebo pohoštění pro hosty. Můžeme z nich také připravit bramboráky nebo karbanátky.

Ovesné koláčky s čokoládovo-sezamovou náplní

Ovesné koláčky s čokoládovo-sezamovou náplní

Křupavé ovesné koláčky a jemná čokoládová náplň. Nuda? Stačí přidat sezamovou pastu a krystalky soli. Zkusíte tyhle cool koláčky...

Recept - suroviny a postup

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*