Encyklopedie potravin: Nealkoholické nápoje

Skladujeme

Při skladování bychom se měli řídit doporučením od výrobce, které by mělo být uvedeno na etiketě. Skladovací podmínky jsou odvislé zejména dle použité technologie výroby a způsobu konzervace.

Obecně by se nealkoholické nápoje měly skladovat ve vzdušných a dobře větraných místnostech pokud možno bez přístupu světla.

Doporučená teplota 2°C- 15°C, konzervované výrobky 2°C – 20°C a relativní vlhkost nejvýše 70%.

Po otevření balení by se nápoj měl skladovat v chladu a spotřebovat by se měl do 3 dnů. Opět se ale řídíme doporučením výrobce.

Nealkoholické nápoje

 

Riziko skladování nealkoholických nápojů

U skladování nealkoholických nápojů bychom si měli dát pozor zejména na to, aby nealkoholické nápoje nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření. Neboť sluneční záření způsobí rychlejší průběh chemických procesů v nápoji, zvýšení teploty nápoje případně může mít za následek pomnožení nežádoucích mikroorganismů.

To je potřeba zohlednit např. u automatů na vodu, které jsou často nevhodně umístěné a nepřikryté. Ve vodě pak dochází k pomnožení řas nebo bakterií.

Je třeba si uvědomit, že některé obaly jsou částečně propustné pro těkavé sloučeniny, které kontaminují obsah v obalu. Neskladujeme tedy nápoje společně s takovými látkami.

0 komentářů u „Nealkoholické nápoje

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *