Encyklopedie potravin: Mléčné výrobky

Nakupujeme

Kvalitní mléčné výrobky vyžadují šetrné zacházení. Vložit je do nákupního vozíku, když následně budeme ještě hodinu jezdit mezi regály, není dobrý nápad. Dává smysl dodržovat pravidla jejich správného nakupování.

Kvalitní mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou potraviny náchylné na teplotu. Je potřeba zachovávat jejich chladicí řetězec nebo ho přerušit na co nejkratší dobu. Proto je vkládejte do nákupního vozíku až mezi posledními potravinami a cestou domů se nikde nezdržujte. V horkých letních měsících použijte raději chladící nebo termo tašku.

Podle čeho vybírat mléčné produkty

Mléčné výrobky dle obsahu tuku

Vybrat si můžeme většinou z nízkotučné varianty a klasického (plnotučného) výrobku.

Jogurty lze nalézt např. v těchto variantách:

  • nízkotučný nebo odtučněný do 0,5 % tuku
  • se sníženým obsahem tuku do 3 % tuku
  • smetanový nad 10 % tuku

U smetan máme možností ještě více:

  • Smetana vysokotučná (smetana ke šlehání) obsahuje nejméně 30 % tuku
  • Zakysaná nebo pochoutková kysaná smetana 11 - 15% tuku
  • Smetana Deluxe 40% tuku
  • Smetana na vaření 12% tuku

Čerstvá smetana

Jako čerstvou koupíme obvykle smetanu, která se prodává v plastových kelímcích či lahvích nebo krabičkách z povoskovaného papíru. Trvanlivost je obvykle 7-11 dní. Vždy je však nutné řídit se datem spotřeby na obalu a dodržovat skladovací podmínky. Čerstvá smetana je ošetřena vysokou pasterací.

Trvanlivá smetana

Trvanlivá smetana bývá většinou prodávána v papírových krabičkách podobně jako trvanlivé mléko. Tento typ smetan můžeme uchovávat až do otevření při pokojové teplotě 24 °C až 150 dnů. Trvanlivá smetana je ošetřena UHT záhřevem nebo sterilizací v obalu.

Sušené mléčné výrobky

Jako trvanlivé můžeme označit i sušené mléčné výrobky, které bývají obvykle v plastových sáčcích. Neotevřené by nám měly vydržet zdravotně nezávadné několik měsíců až rok. Otevřené pak mají trvanlivost přibližně 1 měsíc.  

Dostupnost mléčných produktů

Na chuť a barvu mléčných výrobků má vliv především kvalita mléka, ze kterého byly připraveny. Kvalita samotného mléka může být ovlivněna krmivem, které zvířata dostávala. Možnost poznat opravdový rozdíl bychom měli však jen u výrobků, které jsou z nepasterizovaného mléka.

V obchodních řetězcích je veliký výběr mléčných výrobků, proto je třeba vybírat ty nejvhodnější a zdraví prospěšné. Vždy čtěte pozorně etikety a snažte se vyhýbat výrobkům, které jsou doslazovány, přibarvovány a aromatizovány.

Supermarket

Obvykle velký výběr produktů za relativně nízkou cenu.

Farmářský trh 

Na farmářských trzích bychom měli mít možnosti nakoupit kvalitní výrobky a osobně se potkat s výrobcem. I zde je ale velmi důležité dodržovat skladovací podmínky (zejména teplota) a dostatečné hygienické zásady při kontaktu s potravinami, zejména těmi nebalenými.

Zdravá výživa 

Možnost ochutnat neobvyklé varianty či alternativy mléčných výrobků obvykle v biokvalitě. Všechny biopotraviny musí být označené značkou bio a každý prodejce musí na požádání předložit bio certifikát.

Balení a informace u mléčných výrobků

Z obalu mléčných výrobků byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • název výrobce
  • hmotnost
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • u zahuštěných a sušených mléčných výrobků, u tvarohu a tradičního pomazánkového másla z obalu vyčtete ještě obsah tuku a sušiny
  • u mléčného výrobku vyrobeného z tepelně neošetřeného mléka se na obalu dočtete "vyrobeno ze syrového mléka"
  • výživovou hodnotu
  • Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

 

Rizika nákupu mléčných výrobků

Nakupované výrobky musí být povrchově neznečištěné a v neporušených obalech. Všechny výrobky je nutné co nejdříve po nákupu uskladnit v chladničce a důsledně dodržovat výrobcem doporučenou dobu spotřeby.

0 komentářů u „Mléčné výrobky

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


    *