Melta – chutný a zdravý nápoj z čekanky


Když se řekne melta, mnozí z nás si vybaví dětství, někteří z nás ale tento kávovinový nápoj dosud neochutnali. Naše babičky na něj nedaly dopustit, neboť charakteristická vůně a nahořklá chuť melty se při jejím ochutnání doslova zaryjí do paměti. Kdy a proč melta vznikla? Jak se připravuje a používá? Nenechte si ujít článek na Jakvkuchyni.cz!

Kdy a kde se vzala melta?

Počátky historie tohoto nápoje sahají do dob vlády císaře Rudolfa II., kdy pánové Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic propadli na svých cestách po arabských zemích a Turecku chuti pravé kávy z pravých pražených zrn kávovníku.
Jenomže pravá káva byla velice drahá a v celé Evropě začaly pokusy připravit podobný nápoj.

Na počátku stály snahy nahradit kávu využitím odvaru z rozdrcených pražených zrn žita, které nepřinesly požadované výsledky. Hledání náhražky kávy urychlil Napoleon, za jehož vlády v době Napoleonových blokád v 18. století zmizela káva z trhu zamezením dovážky anglického zboží ze zámoří úplně.

Pokusy uvařit kávovinové nápoje byly ještě intenzivnější díky použití sypkých pražin. Sušily se, pražily a mlely různé druhy obilek, semen a kořenů.

Jedním z nich byl i kořen z čekanky (Cichorium intybus). Ten byl okamžitě oblíben pro svou osobitou chuť. Podle latinského názvu je čekankový kořen označován jako cikorka. 

V Německu v době Napoleonských válek v roce 1828 Johan Heinrich Franc založil malou cikorkárnu, pod níž spadaly časem desítky závodů, mezi nimiž byl od roku 1896 i jeden v Pardubicích, coby továrna na kávové náhražky, která funguje dodnes jako akciová společnost Kávoviny. 
Továrna byla součástí mezinárodního koncernu Franck. Melta zůstala ve výrobním programu i po znárodnění a po roce 1991 měly Kávoviny ve výrobě Melty monopolní postavení.
Letos oslavila firma 125 let své existence, přičemž již nevyrábí pouze Meltu ale také např. hořčici, ocet nebo kakao. 

Co je melta?

Nápoj Melta vznikl jako kávovinová náhražka, jedná se o cereální bezkofeinovou směs, jejímiž hlavními ingrediencemi jsou kořen čekanky, cukrové řepy, drcený ječmen a žito.

Hlavní roli má v meltě „zázračná čekanka“

Čekanka je hlavní složkou nápoje, kterému jsou připisovány pozitivní účinky na lidský organizmus díky obsahu terpenických a glyskosidických hořčin.
Ty podporují trávení, vylučování žluči a snižují hladinu cukru v krvi. Kořen čekanky obsahuje polysacharid inulin, který je využíván pro diabetiky, upravuje hladinu krevního cukru, krevního tlaku, pomoci může i při potížích s vyprazdňováním.
Blahodárný vliv má též na posílení imunitního systému. 

Díky absenci kofeinu je melta vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy. Nápoj však díky obsahu žitné složky s obsahem lepku není vhodný pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu.  

Využití melty

Cena Melty zůstává na trhu stále příznivá, ovšem některé biovýrobky, které ji mají připomínat, mohou cenou převýšit i pravou zrnkovou kávu.

Melta nenachází své využití pouze jako nápoj, ale na internetu najdeme i další způsoby jejího využití, například ji můžeme použít k výrobě meltového pudinku, buchet, krémů a dortových náplní a poměrně známým tipem je přidat hrnek neslazené melty k masu dušenému na guláš. 

Pokud jste se s ní dosud neseznámili, nebojte se tak učinit, určitě Vás mile překvapí. Můžete si tak rozšířit repertoár teplých nápojů, obzvláště nyní v chladných měsících a nebo jednu kávu denně nahradit touto zdravější variantou a snížit příjem kofeinu, zejména pokud pijete více káv za den.

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

 

 

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*