Encyklopedie potravin: Luštěniny

Skladujeme

Nejen při výběru luštěnin je vhodné nakupovat jen takové množství výrobků, které jsme schopni spotřebovat co nejdříve, abychom je doma nemuseli skladovat dlouhou dobu.

Avšak správné uskladnění může mnohonásobně prodloužit jejich životnost.

Kde skladovat luštěniny

Spíž

Na první pohled se vám mohou luštěniny jevit jako naprosto odolné vůči změnám způsobených dlouhodobým skladováním. Ani ony však nejsou nezničitelné. I při jejich skladování proto musíme být opatrní, abychom je udrželi v kvalitním stavu. Proto je vhodné suché luštěniny umístit do suché, temné a čisté spíže.

Suché luštěniny je možné skladovat v původním, neotevřeném balení nebo v dobře uzavíratelných nádobách či dózách až 2 roky. Ty předvařené pak jen 6 měsíců.

Dejte si pozor, aby luštěniny nenavlhly (ať již před samotným uskladněním či kvůli špatnému uzavření), jelikož by mohly začít plesnivět a byla by z nich cítit zatuchlost.

Lednice

Syrové klíčky skladujte v lednici v původním obalu, dokud je neotevřete. Poté bude vhodnější je umístit do nějaké uzavíratelné nádobky.

Takto by mohly v chladničce vydržet až týden.

Konzervované luštěniny je možno skladovat stejně jako suché luštěniny ve spíži až 3 roky. Avšak jen do té doby, než konzervu otevřete. Poté je nejlepší luštěniny co nejdříve spotřebovat. Nespotřebujete-li konzervu okamžitě, skladujte ji v lednici maximálně 2 dny.

Výrobky z luštěnin, ať už se jedná o pomazánky (hummus), tofu či tempeh, je vhodné uskladnit také v lednici. Doporučená doba spotřeby se liší dle výrobku a technologie zpracování.

Rizika skladování potravin

Různé druhy luštěniny skladujeme dle doporučení výrobce. Sušené luštěniny mohou obsahovat plísně a jejich produkty - mykotoxiny, takto napadená zrna luštěnin nejsou vhodná k lidské konzumaci. Naklíčené luštěniny mohou být kontaminovány patogenními bakteriemi. Uskladnění v lednici zabrání nebo omezí jejich pomnožení.

Skladování hotových pokrmů z luštěniny

Připravíte-li si doma salát z luštěnin na druhý den, ideálně ho skladujte v chladničce a plastové uzavřené nádobě.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné vařené luštěniny nezbývaly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné vařené či jinak upravené luštěniny skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se luštěniny vzhledově změnily, je na nich viditelná plíseň či zapáchají, raději je vyhoďte. Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete luštěniny uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jejich nutriční hodnota se snižuje.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin

1 komentář u „Luštěniny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*