Tradice Krkonoš: Kvásková polévka z chudého kraje


V Krkonoších a Podkrkonoší se můžete inspirovat, pokud hledáte levné a chutné recepty. Naznačují to i jejich názvy, třeba chudí rytíři. Ze surovin se využívají právě ty nejlevnější a ty, které i v tomto nehostinném kraji bylo možné vypěstovat nebo sehnat. Šlo tedy hlavně o brambory, zelí, houby, bylinky (lebeda, kopřivy, majoránka) a také med. A aby si horalové život osladili, připravovali si borůvkové knedlíky, protože borůvek rostlo na horách dostatek. Brambory můžete ochutnat v mnoha podobách: sejkory (obdoba bramboráků), bramboračka, brambory na loupačku, bramborové vdolky se sýrem nebo muzikanti (pečené bramborové placičky se zelím nebo nasladko). Houby najdete třeba v tradičním kubovi nebo v bramboračce.

kyselo
Starý chleba se využil na oukrop (suchý chléb s česnekem zalitý vařící vodou). Další pokrm, který určitě znáte aspoň podle názvu, je kulajda – houbová smetanová polévka s bramborem. Některé pokrmy mají poetické názvy: chudí rytíři, bramborová nevěsta, klouzáky, grenadýrmarš, drškovačka nebo moumelich. Nejznámější krkonošskou horskou polívkou je kyselo.

Kyselo pro vyčerpané horaly

Je to vydatná polévka, která v sobě obsahuje rovnou i přílohu a je doporučována jako krkonošský životabudič, nebo „vyprošťovák“. Chutná po chlebu, houbách a kmínu.

  • 300 g žitného chlebového kvásku
  • velká hrst sušených hub
  • 1 malá cibulka
  • 4 – 6 vajíček
  • brambory ve slupce
  • sůl, kmín, případně smetana

Chlebový kvásek namočíme do 1 litru studené vody, promícháme a necháme přes noc. Někdy se nechává i více dní, pro výraznější chuť. Pokud nemáte čas, pořádně jej ve vodě rozmíchejte, aby netvořil hrudky –a můžete jej použít hned. Houby a kmín namočíme, brambory uvaříme ve slupce, pak pokrájíme. Houby ve vodě, ve které byly namočené, dáme do 2 litrů vody a přivedeme k varu. Pak k nim přilejeme kvásek a dobře rozmícháme. Pomalu vaříme 15 minut. Na másle nebo sádle usmažíme cibulku, odložíme stranou, na zbylém tuku usmažíme vajíčka. Podáváme v misce, do které vložíme brambory, zalijeme houbovo-kváskovou polévkou, ozdobíme cibulkou a vajíčky.

Polévka by měla být hustá, podobná kaši. Podává se s bramborami na loupačku. Smetanu můžeme přidat těsně před tím, než houbovou směs odstavíme.

Tento článek je součástí seriálu "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Tradice Moravskoslezského kraje: Lopaťák a frgál Tradice Zlínského kraje: Sladké slepé myši a pohankový kontrabáš
Tags: ,

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*