Tradice Krkonoš: Kvásková polévka z chudého kraje


V Krkonoších a Podkrkonoší se můžete inspirovat, pokud hledáte levné a chutné recepty. Naznačují to i jejich názvy, třeba chudí rytíři. Ze surovin se využívají právě ty nejlevnější a ty, které i v tomto nehostinném kraji bylo možné vypěstovat nebo sehnat. Šlo tedy hlavně o brambory, zelí, houby, bylinky (lebeda, kopřivy, majoránka) a také med. A aby si horalové život osladili, připravovali si borůvkové knedlíky, protože borůvek rostlo na horách dostatek. Brambory můžete ochutnat v mnoha podobách: sejkory (obdoba bramboráků), bramboračka, brambory na loupačku, bramborové vdolky se sýrem nebo muzikanti (pečené bramborové placičky se zelím nebo nasladko). Houby najdete třeba v tradičním kubovi nebo v bramboračce.

kyselo
Starý chleba se využil na oukrop (suchý chléb s česnekem zalitý vařící vodou). Další pokrm, který určitě znáte aspoň podle názvu, je kulajda – houbová smetanová polévka s bramborem. Některé pokrmy mají poetické názvy: chudí rytíři, bramborová nevěsta, klouzáky, grenadýrmarš, drškovačka nebo moumelich. Nejznámější krkonošskou horskou polívkou je kyselo.

Kyselo pro vyčerpané horaly

Je to vydatná polévka, která v sobě obsahuje rovnou i přílohu a je doporučována jako krkonošský životabudič, nebo „vyprošťovák“. Chutná po chlebu, houbách a kmínu.

  • 300 g žitného chlebového kvásku
  • velká hrst sušených hub
  • 1 malá cibulka
  • 4 – 6 vajíček
  • brambory ve slupce
  • sůl, kmín, případně smetana

Chlebový kvásek namočíme do 1 litru studené vody, promícháme a necháme přes noc. Někdy se nechává i více dní, pro výraznější chuť. Pokud nemáte čas, pořádně jej ve vodě rozmíchejte, aby netvořil hrudky –a můžete jej použít hned. Houby a kmín namočíme, brambory uvaříme ve slupce, pak pokrájíme. Houby ve vodě, ve které byly namočené, dáme do 2 litrů vody a přivedeme k varu. Pak k nim přilejeme kvásek a dobře rozmícháme. Pomalu vaříme 15 minut. Na másle nebo sádle usmažíme cibulku, odložíme stranou, na zbylém tuku usmažíme vajíčka. Podáváme v misce, do které vložíme brambory, zalijeme houbovo-kváskovou polévkou, ozdobíme cibulkou a vajíčky.

Polévka by měla být hustá, podobná kaši. Podává se s bramborami na loupačku. Smetanu můžeme přidat těsně před tím, než houbovou směs odstavíme.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*