Rizika

Rizika skladování zvěřiny

Z hlediska zdravotního se nedoporučuje nechat zvěřinu přezrát. Zejména musíme dát pozor na povrchovou hnilobu nebo zapaření, které se projevuje nepříjemným zápachem a slizkým povlakem na mase. K zapaření dochází tehdy, uložíme-li maso tam, kde k němu nemá přístup vzduch.

Plesnivění masa může být způsobeno např. skladováním ve vlhkém prostředí nebo při kolísání teplot. Takové maso má na sobě bílé nebo zelenavé povlaky plísně.

Rozhodně není vhodné jakékoliv maso nechávat rozmrznout při pokojové teplotě, jelikož dlouhá doba rozmrazování podporuje růst škodlivých bakterií. Proces rozmrazování by měl být tak co nejkratší.

Rizika při přípravě a uchovávání

Zvěřina může obsahovat patogenní baktérie, parazity, případně i viry. Proto je nutné s ní při přípravě manipulovat obezřetně a odděleně od ostatních potravin. Pracujete- li se syrovým masem a přecházíte k jiné činnosti, je vždy nutné si řádně umýt ruce mýdlem v proudu teplé vody. Kvůli možným křížovým kontaminacím je v domácnosti vhodné vyčlenit kuchyňské prkénko (případně i nůž), které bude výhradně používáno ke krájení a jiné úpravě syrového masa. Maso vždy důkladně tepelně opracujeme, protože vysoká teplota nebezpečné mikroorganizmy ničí. Riziko onemocnění je také spojováno z ochutnáváním ještě nedodělaného (tzn. nedostatečně tepelně upraveného) pokrmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*