Zajímavosti

sterilovanákukuřice_119723560

Zelenina a její zajímavosti

  • Nejzdravější konzervací zeleniny je mléčné kvašení. Konzumace kvašené zeleniny zvyšuje imunitu a celkově posiluje organizmus. Je to dáno probiotickými bakteriemi, které při kvašení vznikají. Probiotika mají pozitivní vliv na naši střevní flóru a ta ovlivňuje imunitu.
  • Vědci zjistili, že zelenina vařená, nebo ohřívaná v mikrovlnce ztrácí svoje zdraví prospěšné látky až z 80%.
  • Cibule měla ve starém Římě povzbuzovat lásku. Proto se podávala při svatebních hostinách.
  • Pórek a cibule patřily k pravidelným, a někdy spolu s chlebem, i jediným jídlům egyptských dělníků při stavbě pyramid. Římský císař Nero v 1. století n.l. oceňoval pórek, který mu měl pomáhat ke krásnému hlasu. Měl prý přezdívku „porrophagus“, jedlík nebo požírač pórku.
  • Na zeleninu bychom si měli pořídit dobrý nůž, který krájením nezničí živiny. Styk zeleniny s kovy, zejména železem urychluje oxidaci. Proto je vhodné zeleninu čistit, krájet a strouhat na nerezových, plastových, keramických nebo skleněných materiálech.
  • Mrkev měla původně fialovou barvu, oranžovou barvu získala vyšlechtěním. Zasloužili se o to holandští pěstitelé, kteří správně předpokládali, že oranžová mrkev bude více atraktivní a proto se bude i lépe prodávat.
  • Proč je zelenina barevná? Barva je daná přírodními barvivy, která mají často také funkci ochranných látek, například karotenoidy jsou látky s antioxidačním účinkem. Chlorofyl dodává zelené zbarvení zeleným druhům zeleniny, červené druhy obsahují anthocyanin (ředkvička), karotenoidy barví oranžově (mrkev), bílá je způsobená flavony (petržel).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*