Dostupnost

Dostupnost zeleniny

Čerstvá

U čerstvé zeleniny se neuvádí žádné datum minimální trvanlivosti, ale musí být zdravá, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené a bez otlaků.

Každý druh zeleniny však není vhodný pro stejně dlouhé skladování. Krátkodobě obvykle skladujeme saláty, okurky, rajčata, květák. K dlouhodobějšímu skladování je vhodná především zelenina kořenová, cibulová a některé druhy zeleniny košťálové.

Chceme-li , aby zelenina chutnala opravdu tak, jak má, je naprosto nezbytné vědět, jak určitý druh skladovat. Jednotlivé druhy zeleniny se navzájem ovlivňují, což může mít při nesprávném skladování negativní vliv na jednotlivé druhy. Uložíte-li např. mrkev vedle rajčat, zhořkne. Cibule zase v blízkosti rajčat ztrácí svůj typický říz a vedle košťálovin přejímá jejich chuť. Cibule a česnek nepatří do skladu k ostatní zelenině, protože ostatní druhy by od nich mohly načichnout. Není ani ideální skladovat pohromadě zeleninu s ovocem. Například brambory, zelí, ale i jiné druhy zeleniny vydávají pachy, které mohou negativně ovlivnit chuť a jakost ovoce.

Ideální je skladovat společně košťálovou a kořenovou zeleninu. Košťálová odpařuje do okolí vodu, zatímco kořenová ji potřebuje přijímat. Proto se při skladování perfektně doplňují.

Upravená zelenina

Oloupaná, oškrábaná, vypraná, nakrájená

Tato zelenina patří ke snadno zkazitelným výrobkům, a proto musí být označena datem použitelnosti a teplotou skladování. Většinou se doporučuje spotřebovat několika dnů. Je to způsobeno především tím, že pokud část zeleniny po očištění zůstane mokrá, voda je ideální prostředí pro množení patogenních mikroorganismů a zelenina se rychleji kazí. U nakrájené zeleniny na malé kousky se několikanásobně zvětší povrch a poraní se tkáně. Tím se uvolní oxidační enzymy a látky, které urychlují chemické reakce. Opět dochází k rychlejšímu kažení potraviny.

Doporučení: skladujte v lednici při teplotě do + 4 °C.

Mražená nebo konzervovaná

U zeleniny konzervované sterilací či zmrazováním se uvádí datum minimální trvanlivosti.

Řiďte se však vždy pokyny na obalu, ale obvykle mraženou zeleninu můžeme neotevřenou skladovat až 24 měsíců.

Zelenina se zmrazuje do několika hodin po sklizni, proto ztráty vitamínů nejsou příliš velké. Konzervovaná zelenina teplem ztrácí vitamínů větší množství, ale v současné době jsou šetrné technologické postupy a i zde začínají být ztráty nižší.

Zelenina nejlépe chutná čerstvě utržená a správně dozrálá. Konzumní zralost je individuální pro každý druh či odrůdu zeleniny.

Ideální je používat zeleninu sezónní a lokální. Lidské tělo umí nejlépe strávit plodiny ze zeměpisného pásma, ve kterém žije a navíc je to i ekologické, protože přeprava při dovozu znečišťuje životní prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*