Živočišné tuky jsou náchylné na teplotu. V teplejším prostředí začínají povolovat a roztékat se. Proto je do nákupního vozíku vkládejte až mezi posledními potravinami a v horkých letních měsících raději použijte na cestu domů chladící nebo termo tašku. Po cestě se nikde dlouho nezdržujte a po příchodu domů je co nejrychleji uložte do chladničky.

Kvalitní produkt

 

Nákup kvalitních živočišných tuků

Při nákupu se snažte vyvarovat nakupování škodlivých tuků, jako jsou levné margaríny s obsahem trans-mastných kyselin. Tuky nakupujte v menším množství, nevytvářejte zbytečně velké zásoby a častěji si kupujte tuky čerstvé. Máslo by mělo být zabaleno v povoskovaném papíře, aby nepřijalo cizí pachy.

Tuky mají dle svého složení různě dlouhou dobu trvanlivosti:

Máslo

Máslo, které není označeno jako „čerstvé“ nebo „stolní“, je možné skladovat až 50 dní. Na obale musí být uvedeno datum spotřeby a musí být dodrženy skladovací podmínky.

Kakaové máslo 

Je jedním z nejtrvanlivějších tuků. Obsahuje antioxidanty, které brání oxidaci. Můžete ho skladovat až několik let. I zde je však nutné řídit se doporučením výrobce.

Ztužené tuky

U ztužených tuků se doba spotřeby pohybuje okolo 6-ti měsíců, ale u jednotlivých výrobců se údaj může lišit, proto důkladně čtěte etikety. V současné době se však ztužené tuky již příliš nepoužívají a to především díky osvětě v oblasti výživy. Je vhodné je používat co nejméně. Vyrábí se hydrogenací, která pomůže přeměnit tuk původní na tuk ztužený, který je podstatně stálejší. Při tomto procesu ale vznikají trans mastné kyseliny, jejichž konzumace není pro zdraví prospěšná.

Margarín

U margarínů se většinou trvanlivost uvádí okolo 8 týdnů. Pokud však margaríny nesprávně skladujeme, například při vyšší teplotě v chladničce, jejich trvanlivost se rychle snižuje. Tuky poté mohou začít měnit svou konzistenci a již nejsou tak vláčné.

Podle čeho vybírat

 

Podle čeho vybírat živočišné tuky

Máslo

Máslo je označení pro výrobek výhradně z mléčného tuku. Musí obsahovat minimálně 80% mléčného tuku, max. 16% vody a max. 2% mléčných „netuků“ v sušině. Pro výrobu másla se dnes častěji používá čerstvá smetana než kysaná, která se sbírá na povrchu mléka a poté se stlouká. Zbytek, který pak zůstane po stlučení másla, se nazývá podmáslí.

  • Čerstvé máslo se označuje máslo do 20 dnů od data výroby.
  • Stolní máslo je máslo skladované nejdéle 24 měsíců při mrazírenských teplotách. Následně se pak prodává již jako rozmražené. V některých domácnostech je praxe taková, že stolní máslo je používáno spíše do pečení, oproti tomu čerstvé máslo pak k mazání na pečivo.
  • Máslo se smetanovým zákysem - minimálně 75 % mléčného tuku.
  • Máslo se sníženým obsahem tuku - minimálně 61 % mléčného tuku.
  • Máslo s nízkým obsahem tuku - minimálně 41 % mléčného tuku.

Pomazánkové máslo – obvykle 35 % tuku, vyrábí se z pasterované smetany se zvýšeným obsahem tukuprosté sušiny.

Margarín

Margarín je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku, nemusí obsahovat mléčný tuk. Musí obsahovat min. 80% tuku.

Směsný tuk

Směsný tuk je výrobek z živočišného nebo rostlinného tuku s obsahem nejméně 10 a nejvýše 80% tuku mléčného, celkový obsah tuku musí být min. 80%.

Dostupnost

 

Dostupnost živočišných tuků

Máslo z mléka krav, které se v letních měsících pasou venku a žerou zelenou stravu, je po dlouhá léta považováno za to nejlepší. Jeho barva je krásně žlutá. Naproti tomu máslo ze zimního mléka je světlé, skoro až bílé.

Lidské tělo potřebuje v zimě více tuku než v létě. Potřebujeme především omega 3 mastné kyseliny, které podporují udržení tělesného tepla. Toto potvrzuje i to, že Eskymáci potřebují mít ve své stravě asi 5x více tuku než obyvatelé tropů.

Jaro je naopak obdobím, kdy bychom měli tuky omezit. Naši předci to dobře věděli. Svědčí o tom půst před Velikonocemi.

Kde nakupovat?

Supermarket

Obvykle zde máme možnost velkého výběru za celkem přijatelnou cenu a vše je pod jednou „střechou“.

Farmářský trh

Na farmářských trzích můžeme koupit většinou opravdu kvalitní tuky a měli bychom mít možnost osobně poznat prodejce. Nezapomeňme se však zaměřit na způsob skladování prodávaných tuků, neboť při letních teplotách jsou tyto podmínky při venkovním prodeji značně ztížené.

Zdravá výživa

Možnost výběru z různých druhů tuků obvykle v bio kvalitě. Bio kvalitu musí prodejci vždy doložit certifikátem

Balení a informace

Balení a informace živočišných tuků

Z obalu byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • název výrobce, dovozce
  • při dovozu zemi původu
  • hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • výživovou hodnotu vždy by měl být uvedený celkový obsah tuku v %

Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

Rizika

 

Rizika nákupu živočišných tuků

Při nesprávném skladování nebo z jiných důvodů mohou nastat vady tuků.

Žluknutí (oxidace) – může být způsobena mikroorganismy a enzymy, které tuk rozkládají. Tento proces podporuje světlo a teplo.

Příměs cizích pachů – tuk nasaje pachy z jiných potravin nebo materiálů. Může k tomu dojít buď při nevhodném skladování, nebo přímo při výrobě.

Proto si při nákupu, převozu a skladování si dáváme pozor na porušení obalu. Také sledujeme datum spotřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*