Podle čeho vybírat

Podle čeho nakupovat sýry

Dle obsahu tuku v sušině rozdělujeme sýry na:

  • vysokotučné – nad 50 % – Mascarpone
  • smetanové – 50% – Camembert
  • plnotučné – 45 % – Ementál, Madeland
  • tučné – 40% – Niva
  • třičtvrtětučné – 30% – Eidam 30-40%
  • polotučné – 20 % – Eidam 20%
  • nízkotučné – do 10 % – Cottage, Lučina

Na obalu sýrů se většinou setkáme se zkratkou t. v s. (tuky v sušině). Tato hodnota nám vyjadřuje obsah tuku v sušině sýru v procentech. Skutečný obsah tuku v sýru je tedy vždy nižší, než je uvedené číslo tuku v sušině.  

Sušinu získáme odstraněním veškeré vody ze sýra. V této sušině je pak obsažen tuk. Sušina je u různých druhů sýrů různá. Čím je měkčí, tím více tekutiny je v sýru obsaženo a tím méně obsahuje suchých látek. Například tvrdý sýr má málo tekutiny a více suchých látek.

Jak si správně vypočítat skutečný obsah tuku ve výrobku?

 

  • Eidam 30%: sušina 50%, tuk v sušině 30% (50:100=0,5 -> 0,5×30= 15g tuku ve 100g výrobku)
  • Balkánský sýr: sušina 38%, tuk v sušině 41% (38:100=0,38 -> 0,38×41= 16g tuku ve 100g výrobku)
  • Niva: sušina 52%, tuk v sušině 50% (52:100=0,52 -> 0,52×50= 26g tuku ve 100g výrobku)
  • Hermelín: sušina 46%, tuk v sušině 46% (46:100=0,46 -> 0,46×46= 21g tuku ve 100g výrobku)

Sýry dle trvanlivosti

Doba trvanlivosti je ovlivněna především tím, jakým způsobem byl sýr zabalen.

Zabalené sýry z volného prodeje

Kupujeme-li si nebalený sýr, obvykle je zabalen do povoskovaného papíru, polyethylenové folie či sáčku. Takto zabalené sýry je doporučováno spotřebovat do 24 hodin.

Balené sýrové plátky

Balené sýry je nejlépe zkonzumovat do data spotřeby uvedeného na obalu. Doba se liší dle výrobce, ale obvykle to bývá až 120 dní od data výroby při teplotě skladování + 4 až + 8  °C.

To platí však jen v tom případě, je-li obal neotevřený.

Sýrové plátky bývají obvykle zabaleny v plastu a v ochranné atmosféře. V dnešní době se můžeme setkat i s plastovým znovu uzavíratelným obalem.

Balený celý kus sýru

I zde se řiďte pokyny na obalu, ale obvykle lze neotevřený celý sýr (např. 3 kilový sýr typu Eidam) skladovat 90 dní od data výroby, při dodržení skladovacích podmínek. Doba trvanlivosti je však ovlivněna druhem sýra a jeho zpracováním.

Celé kusy sýrů jsou obvykle nejen z hygienických důvodů potáhnuty parafínovo-plastikovým obalem. Tento obal se však před samotnou konzumací musí odstranit, jelikož je nepoživatelný.

Zrající sýry v dvojvrstvém obalu

I u těchto sýrů je minimální trvanlivost ovlivněna druhem sýra a způsobem zpracování, ale obvykle datum spotřeby bývá např. u Nivy či Hermelínu 25 – 30 dní od data výroby.

Tyto typy sýrů najdeme obvykle ve folii, která se skládá ze dvou vrstev a to z potištěné hliníkové fólie a papíru.

Tavené sýry v hliníkových foliích

Datum minimální trvanlivosti je opět ovlivněno výrobcem a způsobem zpracování. Trvanlivost tavených sýrů se pohybuje v rozmezí 75 – 270 dní.

Tavené sýry lze obvykle zakoupit v hliníkových foliích, plastových či plechových obalech.

Nakládané sýry

I u těchto druhů sýrů je trvanlivost ovlivněna výrobcem a zpracováním, ale např. u nakládaného hermelínu se doporučuje, aby byl spotřebován do 30 – 35 dní od data výroby.

Tyto sýry najdeme obvykle v skleněných či plastových dózách.

Trvanlivost po otevření

Na obalu je vždy uvedena i doporučená doba spotřeby po otevření, obvykle to bývá 24 hodin jako u sýrů z volného prodeje. Někteří výrobci však občas uvádí i 3 dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*