Druhy a rozdělení ryb
Základní rozdělení je pro spotřebitele jednak dle původu (sladkovodní, mořské) a také dle obsahu tuku.
Ryby sladkovodní: okoun, candát, tillapie, štika, lipan, síh, pstruh obecný, pstruh duhový, siven alpský, losos, mník, jeseter, kapr, tolstolobik, parma, lín, sumec.
Ryby mořské: pražma zlatá, treska, mořská štika, treska skvrnitá, treska bezvousá, mořský ďas, sleď, sardel, sardinka, makrela, tuňák, mořský úhoř, okoun mořský, platýzovité ryby, mořský jazyk, žralok, rejnok.
Obsah tuku v mase ryb je závislý především na druhu ryby.
- Tučné více než 10% tuku: makrela, tuňák, losos nebo úhoř
- Středně tučné do 10% tuku: kapr, tolstolobik, pstruh, sumec
- Málo tučné do 2 % tuku: treska, štika, candát, platýz
Čerstvé
Čerstvé ryby lze skladovat v lednici maximálně 1 – 3 dny.
Chlazené
Při koupi chlazených ryb se řiďte vždy údaji na obalu a dbejte na dodržení podmínek skladování.
- Chlazené ryby bez vakuování by nám měly vydržet v lednici zdravotně nezávadné max. 2 dny.
- Vakuované chlazené ryby pak o několik dní déle a to cca 4 – 5 dní.
Mražené
Mořské ryby lze skladovat v rozmezí 6 – 8 měsíců. Zmrazené rybí prsty pak až 12 měsíců. Doba se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.
Je však nutné si uvědomit, že existuje podstatný rozdíl, zamrazíme-li si rybu doma sami nebo ji zakoupíme v obchodě. Výrobce totiž používá k zmrazení tzv. šokovou metodu (prudké zmrazení ryby v celé vrstvě masa), při níž nedojde k poškození buněk. Tohoto doma nejsme schopni, a proto trvanlivost doma zmrazené ryby bývá kratší a to 3- 4 měsíce.
Rybí konzervy
Datum minimální trvanlivosti je vždy uvedeno na obalu. Konzervy lze skladovat při pokojové teplotě až 3 roky, s prodlouženou trvanlivostí 4 roky. Po otevření se doporučuje spotřebovat do 24 hodin. Rybí konzervy není vhodné podávat malým dětem.
Sušené ryby
Sušené ryby lze skladovat až 6 měsíců v temnu a suchu při pokojové teplotě.
Pozor!
Doporučená doba spotřeby ryb se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.