Vliv na zdraví

Káva

Pochutiny a jejich vliv na zdraví

Káva obsahuje vysoké množství antioxidantů, zelená káva jich obsahuje dokonce kolem tisíce.  Množství antioxidantů je různé podle typu kávových zrn. Pozitivní účinky na lidský organismus spočívají v tom, že antioxidanty neutralizují volné radikály, které nepříznivě působí na naši DNA, což vede k předčasnému stárnutí, degenerativním poruchám mozku, kardiovaskulárním onemocněním, rakovině a další řadě potíží.

Kofein, který je obsažený v kávě, zvyšuje výkon a vytrvalost během dlouhých a namáhavých cvičení, zlepšuje pozornost a snižuje únavu. Dále zvyšuje bdělost. Kvalitní káva může pomoci při bolesti hlavy, povzbuzuje náladu a pomáhá napravit neplechu po konzumaci alkoholu.

Káva má příznivé účinky při prevenci mnoha nemocí. Nejnovější studie ukazují, že pití kávy je prevencí cukrovky druhého typu, rakoviny tračníku, Parkinsonovy choroby, cirhózy jater, karcinomů a oddaluje stařeckou demenci.

Lidé, kteří pijí kávu, jsou také méně náchylní k mozkové mrtvici. Je to způsobeno již zmiňovanými antioxidanty, které zlepšují funkci cév.

Je nutné si však uvědomit, že káva může na každého z nás působit odlišně. A proto je nutné kávu konzumovat s mírou. Studie jsou většinou prováděné na zdravých jedincích a proto lidem, kteří trpí úzkostmi, nespavostí, vysokým krevním tlakem nebo srdečními potíži, může káva spíše uškodit.

Čaj

I čaj obsahuje pro tělo řadu prospěšných látek. V čaji se vyskytují převážně alkaloidy. Jejich obsah je v závislosti na odrůdě a způsobu zpracování různý. Kofein (thein), který je v čaji obsažen,  podporuje tvorbu serotoninu a dopaminu, čímž stimuluje nervovou soustavu, dále povzbuzuje senzorická a motorická centra. Účinek kofeinu je mírnější než u kávy, ale za to dlouhodobější.

Stejně jako káva, i čaj obsahuje antioxidanty. Ty jsou schopné vázat škodlivé látky. Čajový nálev je močopudný, podporuje tvorbu žaludečních šťáv a je příznivý při onemocnění srdce, kdy podporuje stažlivost a tím zlepšuje prokrvení věnčitých cév.

 Čaj také ochraňuje chrup. Jeho složení zpomaluje tvorbu kyselých látek v dutině ústní a díky vysokému obsahu fluoridu posiluje zubní sklovinu. Využitelnost fluoridů se ale sníží tehdy, když do čaje přidáme mléko, poté dochází k tvorbě komplexů s vápníkem, což organismus dokáže využít jen zčásti. Polyfenoly zpomalují rozklad škrobů v ústech na glukózu, která podporuje tvorbu plaku. Tím, chrání zuby před zubním plakem.

Kakao

Příznivé zdravotní účinky kakaa jsou známé již tisíce let. Léčebné účinky jsou připisovány flavonoidům, které jsou v kakau obsaženy. I flavonoidy mají antioxidační účinky. Chrání buňky před volnými radikály a zpomalují proces stárnutí. Flavonoidy se obecně podílejí  na prevenci onemocnění jako je rakovina, zánětlivá onemocnění a poškození imunitních funkcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*