Druhy a rozdělení pochutin
Káva
Mezi širokou veřejností jsou nejvíce známé dva druhy kávy. Je to arabica a robusta. Arabica má jedinečnou nezaměnitelnou vůni a lze z ní připravit nejjemnější kávu. Robusta je naproti tomu velmi silná káva, obsahuje až třikrát více kofeinu než arabica a lze ji pokládat za kávu nižší kvality. Její chuť je drsná a vůně slabá. Právě z důvodu jejich rozlišnosti se při výrobě kávy tyto dva typy mísí a vznikají vyvážené kávové směsi. Dalším druhem kávy, avšak již méně známým, je káva pod názvem liberica. Tento druh kávovníku je velmi plodný, káva z něj je chuťově průměrná.
Tradiční chuti kávy se dosáhne pražením. Praží se zelená kávová zrna, která se nachází ve zralých červených bobulích kávovníku, z nichž každá obsahuje po dvou zrnech (semenech). Pro představu: abychom získali 1 kg kávových zrn, musíme k tomu použít asi 4000 zralých bobulí. Na trhu najdeme někdy i neupravenou zelenou kávu, u té ale nemůžeme očekávat typickou kávovou chuť a vůni, neboť té se dosahuje pražením.
Existují 4 hlavní typy pražení:
- Vysoce neboli dvojitě pražená káva – má silnou hořkou chuť a pije se černá.
- Plně pražená káva – má lehce nahořklou chuť, ale chybí u ní „spálená“ chuť, kterou poskytuje předchozí úprava.
- Středně pražená káva – vysoce chutná káva bez hořké chuti.
- Lehce pražená káva – umožňuje rozvinout plnou a jemnou chuť nápoje, dobře se pije s mlékem.
Černý čaj
Čajovník pochází z Indie, v roce 200 se dostal do Číny, kde se čaj následně stal národním nápojem, poté se objevil i v Japonsku. Do Evropy čaj přivezli Nizozemci počátkem 17. století.V současné době se pěstuje v celé řadě zemí – Indie, Nepál, Vietnam, Keňa, Tanzánie a další. Listy černého čaje prochází fermentací, kterou se dosáhne požadovaných vlastností. Černý čaj občerstvuje tělo, zabraňuje spánku a rozveseluje mysl. Množství kofeinu (theinu) se pohybuje okolo 2,5 – 3,5 %. Dále obsahuje třísloviny, které dodávají čaji chuť a vůni, z vitamínů zde najdeme vitamin B, P a C. Černý čaj obsahuje fluor a také další minerální látky jako např. draslík. Dále v černém čaji najdeme tanin a to z 5 – 11 %, jehož účinkem je snížení vstřebávání kofeinu a dále také působí protiprůjmově, proto se pití černého čaje doporučuje během akutních průjmů.
Zelený čaj
Zelený čaj pochází ze stejné rostliny jako čaj černý, ale listy neprocházejí fermentací, takže během zpracování nedochází k chemickým změnám. Zelený čaj obsahuje více tříslovin, jeho chuť je tedy více trpká a svíravá. Vitamíny a stopové prvky jsou stejné jako u čaje černého. Moderní studie poukazují, že zelený čaj může určitým mechanismem snižovat riziko zhoubného bujení. Zelený čaj dále odbourává cholesterol, podporuje centrální nervovou soustavu cévní systém. Mezi další účinky patří oddalování stárnutí a to díky antioxidačním účinkům a zábrana vzniku zubního kazu vzhledem k obsahu fluoru. Zelený čaj nikdy nezaléváme vřící vodou, ale ideálně vychladlou vodou na 60 °C, díky tomu zachováme většinu cenných látek.
Bylinné směsi
Bylinky se na přípravu nápojů používají od nepaměti. Můžeme mít nápoj buď z jedné rostliny, v nápoji je tedy 100% zastoupená (např. ibišek nebo lípa) nebo můžeme mít směs několika bylin. Příkladem je bez černý, který se používá do směsí. Každá bylina má jiný účinný vliv na organismus, proto je před konzumací nutné si účinky předem nastudovat nebo se poradit ve specializovaném obchodě či lékárně.
Maté
Maté je také nazýváno jako zelené zlato Indiánů. Tento nápoj je zdrojem energie při duševní i fyzické vyčerpanosti. Jeho další zajímavostí je, že tlumí pocit hladu, a proto se v současné době stává součástí nejrůznějších diet.
Rooibos
Rooibos obsahuje vysoké množství minerálů, je tedy výtečným nápojem pro sportovce. Tímto způsobem je hojně využíván v Jižní Africe, kde ho popíjejí sportovci před důležitými závody. Je to tedy takový přírodní isotonický nápoj. Z nejdůležitějších látek obsahuje železo, fluor, měď, sodík a draslík. Na rozdíl od čaje černého a zeleného neobsahuje žádný thein.
Je známa celá řada dalších látek, které se řadí mezi pochutiny a čaje. Patří sem ovocné čaje, Yogi čaje, Artisan teas, myrtovník a další.
KakaoKakao se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku. Semena je potřeba fermentovat, následně se suší, praží, drtí a melou. Výsledná kakaová hmota obsahuje 54 % kakaového másla, které se z hmoty odlisuje a zbylá část se umele na jemný kakaový prášek.
Rozlišujeme tři základní druhy kakaových bobů
Criollo pochází původem ze Střední Ameriky a Mexika. Tento druh se používá k výrobě nejjemnějších čokolád a čokolád vysoké kvality. Čokolády z těchto bobů se vyznačují dlouhotrvající chutí a ovocnými a kořeněnými tóny. Jsou málo výnosné a náchylné k nemocem. Tvoří asi 3% světové produkce.
Forastero původem z Brazílie. Tato odrůda je nejrozšířenější. Vyznačuje se výraznou chutí a také kyselostí. Používá se do čokolád a do nejrůznějších kakaových směsí. Tvoří asi 90% světové produkce kakaa a největší producent je Afrika.
Odrůda Trinitario vznikla zkřížením odrůd Criollo a Forastero. Je odolná vůči nemocem a poškození. Jejich chuť je lehce kořeněná a má ovocné aroma.