Tipy a triky

Mouka

Mouka a její tipy a triky

Skladování hotových pokrmů z mouky

Proces žluknutí, zejména celozrnné mouky, je urychlován vnějšími faktory. Rychleji žlukne na světle a při vyšší teplotě. Čím je mouka starší, tím její enzymy ztrácejí účinnost a ničí se část vitaminů. Proto se vyvarujte staré celozrnné mouky. Proto si vždy ověřte datum spotřeby, nikdy nevíte, jak dlouho a v jakých podmínkách obchodníci mouku skladují. Čím je mouka čerstvější, tím je zdravější.

Rizika při přípravě a uchovávání

Při uchovávání mouky myslete na to, že vám nesmí navlhnout. V tu chvíli se mouka znehodnotí a dále se nedá použít. Pokud vám přijde mouka žluklá, vyhoďte ji, nikdy ji nekonzumujte.

Zbyla-li vám mouka z obalování řízků, nikdy ji nevracejte zpět do nádoby s nepoužitou moukou. Mouka může obsahovat části syrového vajíčka a masa. Do mouky se tedy mohou přenést různé patogenní bakterie jako je Salmonella, Kampylobakter apod. Proto tuto mouku raději vyhoďte.

Tipy a triky

Chcete-li zahustit šťávu z masa, udělejte si z kousku másla a hladké mouky kuličku. Tu pak dejte rozpustit do horké šťávy a budete mít zahuštěnou šťávu bez hrudek.

Lepí se vám pří válení těsto na váleček? Vyměňte ho za hladkou láhev naplněnou studenou vodou, nebo dejte předem váleček do mrazáku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*