Druhy a rozdělení

Druhy a rozdělení mléčných výrobků

Syrovátka vzniká při výrobě sýrů, tvarohu a kaseinu. V 21. století se dostala do popředí a stále se díky svému mnohostrannému využití drží poměrně vysoko. Oproti tomu dříve byla používána spíše jen v krmivářství jako vedlejší produkt.

V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se říká syrovátka.  Na trhu jsou k dispozici syrovátkové nápoje, koncentráty, ale i kosmetické přípravky. Hlavní bílkovinou v syrovátce je kasein, z hlediska cukrů je to laktóza, která je zde v přibližně stejném množství jako v mléce, tuk je v syrovátce jen v minimálním množství nebo žádný. Obsah vápníku je vyšší u kyselé syrovátky, tedy při výrobě tvarohu, protože při výrobě sýru se větší část vápníku váže na kasein a přechází tak do sýru. Z dalších minerálních látek obsahuje hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další. Nejvíce je ceněna pro svůj obsah syrovátkových bílkovin. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a A. Dříve se používala jako krmivo pro hospodářská zvířata, nyní se bohatě uplatňuje v potravinářství.

Oblíbené jsou nápoje pro sportovce, syrovátkové nápoje na hubnutí, potravinové doplňky. Syrovátka pomáhá při stavbě svalové hmoty, zlepšuje trávení, odvádí z těla toxické látky, snižuje cholesterol, zmírňuje akné a má řadu dalších pro tělo příznivých účinků.

Podmáslí

Vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla. Má nakyslou chuť, obsahuje pouze 0,3% tuku, velké množství mléčných bílkovin, které prospívají ke stavbě svalů a buněčných stěn. Oproti mléku obsahuje podmáslí větší množství sirných aminokyselin. Dále obsahuje velké množství vápníku, který slouží při prevenci proti osteoporóze a lecitin, který působí příznivě na mozek a nervy. Z minerálních látek se zde nachází vápník a hořčík. Mimo potravinářství je hojně využíváno v kosmetice.

Smetana

Smetana je mléčný výrobek, jedná se o nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Získává se sbíráním nebo odstřeďováním. Prodává se sladká nebo kysaná. Obsahuje nejméně 10 % tuku. Smetana, která má alespoň 30 % tuku, se nazývá smetana ke šlehání a slouží k výrobě šlehačky.

Kefír

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, při jeho výrobě probíhá mléčné i alkoholové kvašení. Vyrábí se pomocí kefírových zrn, které obsahují kvasinky, některé z nich zkvašují laktózu.

K výrobě lze užít kozího, kravského nebo ovčího mléka. Kefírové zrno obsahuje, kvasinky, které jsou v bílkovinách, tucích a cukrech. Kefír, stejně jako například jogurt, má vyhlášenou předem stanovený obsah mikroorganismů. Od jogurtu se však kefír zásadně liší, neboť pro jeho výrobu se používá zcela odlišná mlékárenská kultura. Tento kysaný mléčný nápoj má mnoho účinků na organismus, posiluje imunitní systém, léčí ekzémy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, obnovuje střevní mikroflóru a mnoho dalších účinků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*