Balení a informace u mastných výrobků
Z obalu masných výrobků byste měli vyčíst:
- název potraviny
- je-li výrobek označen názvem „šunka“, musí být též označen třídou jakosti (nejvyšší jakost – obsah svalových bílkovin min. 16 %, výběrová – obsah svalových bílkovin min. 13 %, standardní – obsah svalových bílkovin min. 10 %)
- je-li šunka vyrobená z jiného masa, než vepřového, musí být v názvu
- označen živočišný druh, ze kterého pochází
- název druhu a skupiny potraviny tzn. masný výrobek:
- tepelně opracovaný
- tepelně neopracovaný masný výrobek
- trvanlivý tepelně opracovaný
- trvanlivý fermentovaný
- masný polotovar
- kuchyňský masný polotovar
- konzerva
- polokonzerva
- název výrobce
- hmotnost
- datum spotřeby
- skladovací podmínky
- složení potraviny
- u masných výrobků musí být uveden nejvyšší obsah tuku
- dále musí být označeno použití masa strojně odděleného, požití kůží,
- syrového sádla nebo syrového loje
- výživovou hodnotu
- podíl masa
S uváděním podílu masa souvisí i uvádění živočišného druhu zvířat. V názvu výrobku lze použít název zvířete jen tehdy, je-li maso uvedeného druhu obsaženo z více než 50 % z obsahu masa. Při uvádění složení balených i zabalených masných výrobků se vyjmenovávají složky ve sledu podle obsaženého množství složek v době výroby, což je stejné jako u jiných potravin. Pokud jde o množství obsažených složek, obecně pro potraviny platí, že se množství složky uvádí, jen pokud se složka uvede v názvu výrobku nebo je na ni nějak, třeba obrázkem, upozorněno, a také se uvádí množství soli, pokud je její obsah vyšší než 2,5 %.
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.