Balení a informace

Balení a informace u mastných výrobků

Z obalu masných výrobků byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • je-li výrobek označen názvem „šunka“, musí být též označen třídou jakosti (nejvyšší jakost – obsah svalových bílkovin min. 16 %, výběrová – obsah svalových bílkovin min. 13 %, standardní – obsah svalových bílkovin min. 10 %)
  • je-li šunka vyrobená z jiného masa, než vepřového, musí být v názvu
  • označen živočišný druh, ze kterého pochází
  • název druhu a skupiny potraviny tzn. masný výrobek:
  • tepelně opracovaný
  • tepelně neopracovaný masný výrobek
  • trvanlivý tepelně opracovaný
  • trvanlivý fermentovaný
  • masný polotovar
  • kuchyňský masný polotovar
  • konzerva
  • polokonzerva
  • název výrobce
  • hmotnost
  • datum spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • u masných výrobků musí být uveden nejvyšší obsah tuku
  • dále musí být označeno použití masa strojně odděleného, požití kůží,
  • syrového sádla nebo syrového loje
  • výživovou hodnotu
  • podíl masa

S uváděním podílu masa souvisí i uvádění živočišného druhu zvířat. V názvu výrobku lze použít název zvířete jen tehdy, je-li  maso uvedeného druhu obsaženo z více než 50 % z obsahu masa. Při uvádění složení balených i zabalených masných výrobků se vyjmenovávají složky ve sledu podle obsaženého množství složek v době výroby, což je stejné jako u jiných potravin. Pokud jde o množství obsažených složek, obecně pro potraviny platí, že se množství složky uvádí, jen pokud se složka uvede v názvu výrobku nebo je na ni nějak, třeba obrázkem, upozorněno, a také se uvádí množství soli, pokud je její obsah vyšší než 2,5 %.

Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*