Rizika při nákupu koření
..aneb na co si dát pozor!
Základem nákupu je znalost původu koření. V koření se nesmí vyskytovat škůdci, plísně (jejich toxiny) a nežádoucí příměsi (např. rezidua pesticidů, těžké kovy).
Nakupované koření má být suché, s typickou vůní podle druhu. Koření se musí správně skladovat už v prodejně, tedy v suchu a temnějších koutech (ne na přímém světle a slunci). Při nesprávném skladování se v něm mohou začít tvořit plísně.
Málo známým problémem u koření je jeho falšování. Jedná se především o dražší druhy. Například náhrada drahého šafránu levnější kurkumou. Mnohdy jde i o znečištění koření prachem nebo jinými látkami, které v daném koření nemají co dělat. U záměny se většinou jedná o úmysl, u znečištění jde často o nedbalost. Bohužel deklarovanou kvalitu koření lze zjistit jedině laboratorně při mikroskopickém zkoumání.
Mnohem známější a nebezpečnější problém je i přes výše deklarovaný přínos koření pro naše zdraví riziko nejrůznějších nákaz při používání koření. Nejedná se ani tak o fakt, že by koření samotné bylo zdrojem nákaz, jako spíše nedodržování hygienických pravidel při používání koření. Nikdy by se nemělo sahat do balíčku nebo nádoby s kořením přímo rukou. Pokud se sahá pro koření při přípravě tepelně neopracovaných pokrmů spolu s přípravou již tepelně opracovaných pokrmů, je nutno při každém přidání koření postupovat stejně, jako by k tepelné úpravě dosud nedošlo.