Vliv na zdraví

Exotická zelenina a vliv na zdraví

Hlavní složkou zeleniny je, stejně jako u ovoce, voda. U většiny druhů je obsah vody více než 80 %. Obsah bílkovin je v zelenině zanedbatelný, stejně tak tuků. Větší množství bílkovin se nachází jen v luskové zelenině. Zelenina je však výborným zdrojem vlákniny a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů, minerálních a dalších ochranných látek (mohou být prevencí např. proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním). Z výživového hlediska je významný obsah vlákniny (pektinu, celulózy, hemicelulóz).

Zajímavostí je, že zelenina navzdory své prospěšnosti může obsahovat i látky zdraví škodlivé. Nejčastěji jde o dusičnany, které se do zeleniny dostávají vlivem nadměrného hnojení. Výživová hodnota jednotlivých druhů exotické zeleniny závisí hodně na části, která je určená ke konzumaci. Listy zelené listové zeleniny mají jen nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody, proto také rychle vadnou. Obsahují poměrně velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených listech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*