Kde skladovat drůbež
Chlazené drůbeží maso vždy ihned uložte do lednice, ve které bude správná teplota totožná s teplotou, kterou vám doporučuje výrobce. Ideální teplota je do +4°C. Maso v lednici uchovávejte řádně zakryté (balené), aby i ostatní potraviny v lednici byly chráněné. Nikdy nedopusťte, aby z rozmrazovaného masa skapávala tekutina na jiné potraviny v lednici.
Mražené drůbeží maso uchovávejte v mrazáku při teplotě min. -18°C. Opět se snažte, aby maso bylo důkladně zabalené. Doporučujeme maso skladovat v šuplíku s ostatními potravinami, které dále tepelně zpracováváte. Vyvarujte se společnému uložení např. masa a zmrzliny v jednom šuplíku.
Délka skladování závisí na předchozím technologickém zpracování drůbeže a na skladování v potravinářském podniku.
Nejvhodnější teplota čerstvé drůbeže se pohybuje od 0 °C do 2 °C, nesmí však překročit +4 °C, a nejsou povoleny ani teploty nižší než -2 °C. Nesmí přitom dojít k přerušení chladicího řetězce. Za těchto podmínek lze čerstvou drůbež udržet asi sedm dní.
Skladování hotových výrobků z drůbeže
Doporučení: již uvařený pokrm z drůbeže skladujte v lednici při teplotě +4 °C v uzavřené nádobě tak, aby nedošlo k sekundární kontaminaci jinými potravinami a spotřebujte do 24 hodin.
Před jejich konzumací vždy zhodnoťte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť), a podle nich posuďte, zda je pokrm vhodný k snědku.