Podle čeho vybírat drůbeží maso
Drůbež se rozděluje podle jakostí:
Jakostní třída A
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná.
Jakostní třída B
Sem patří veškeré maso, které nesplňuje podmínky jakostní třídy A. Jsou zde povoleny drobné odchylky – drobné poškození kůže, zbytky plic, zbytky vlasového peří.
Na jakost drůbežího masa má vliv plemeno drůbeže, krmení, stáří ale také technologický postup při vychlazení, oškubání, vykuchání a ošetření masa před tepelnou úpravou.
Tržní druhy
Na trh se dodává:
- vcelku bez drobů nebo s droby
- půlená, čtvrtky
- dělená na prsa a stehna
- díly na polévku
Co je „brojlerová “drůbež? Jsou to intenzivně krmené mladé kusy. Které jsou poraženy před pohlavní dospělostí. Mohou to být kuřata, slepice, kachny, husy i krůty.
Ať již kupujeme maso čerstvé či mražené, je vždy nutné řídit se datem spotřeby na obalu a skladovacími podmínkami. Lehce se však může stát, že některé potraviny (např. díky špatnému skladování) se začnou kazit dříve, proto se vždy snažme o co nejkratší skladování.
Čerstvé syrové drůbeží maso
Maso v syrovém stavu skladujte v ledničce maximálně 48 hodin nebo dle doporučení výrobce.
Tepelně upravené maso
Maso, které bylo tepelně ošetřeno lze skladovat v lednici až 72 hodin.
Chlazené
Při výběru chlazeného kuřecího masa se řiďte datem spotřeby na obalu a dodržujte doporučené podmínky skladování.
Chlazené drůbeží maso bez vakuování by mělo vydržet v ledničce zdravotně nezávadné 48 – 72 hodin. Vakuované chlazené maso pak 5 – 9 dní při dodržení skladovacích podmínek.
Marinované maso
Doporučená doba spotřeby u marinovaného masa je 7 dní.
Mražené maso
Trvanlivost mraženého drůbežího masa může být až 12 měsíců.
Čerstvé drůbeží drůbky
Prodejné volně i balené ve fólii je 24 hodin od balení nebo dodání.
Mražené drůbeží drůbky
Trvanlivost 6 měsíců ode dne zpracování nebo balení
Doporučená doba spotřeby drůbeže se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování!